Nyheter


Akademins fina 2017 – Del 1: U16-lagets säsong

28 december 2017

Så här i slutet av året och precis innan nästa säsong inleds kommer nu en miniartikelserie på fyra delar om Akademins år 2017. Akademin toppade föregående år och hade sin bästa säsong på länge. Först ut i serien är U16-lagets säsong 2017.
– Det är jäkligt starkt av killarna att ta sig till a-slutspelet efter en sådan ansträngd vår. Det var en fin utveckling och det är det man vill se som tränare. Att man är bättre än när året började, det hade varit jobbigt om det var omvänt, säger U16-tränaren Nicholas Wallin Nastaj.

Säsongsinledningen 2017 var något av en mardröm för U16. Med fler spelare på skade- och sjuklistan än friska hade laget svårt att ens få ihop träningarna under våren.

– Jag har aldrig varit med om något liknande! Samtidigt var det en väldigt intressant tid både för spelarna och för mig och Ali (Limané) att hantera. Jag minns att till första matchen kom vi med tolv spelare. Precis innan match fick vi ett till återbud på grund av magsjuka så vi hade ingen avbytare den matchen. Vi torskade med 1-4 mot Vänersborg. Det var ingen höjdarstart på säsongen, vi hade det tufft under våren. Någonstans visste vi ändå om att vi var ett bra gäng och krigade på, säger U16-tränaren Nicholas Wallin Nastaj.

Med en tunn trupp hade laget en kämpig inledning i serien och förlorade tre av de fyra första matcherna. Kort därefter kom även en svidande 2-8-förlust mot de blivande grundserievinnarna IK Zenith. Det går dock snabbt i ungdomsfotboll och ÖIS studsade tillbaka genom en 11-0-seger mot IK Oddevold tre dagar senare.

– Att det går upp och ner tillhör ungdomsfotbollen. Däremot får det inte bli såna siffror, inte i min värld. Man måste vara ödmjuk, vi kommer inte att vinna varenda match vi spelar, men vi måste få till en stabilitet så att det inte blir så stora förluster. Vi vill inte vara ett sådant lag nästa år, det får inte bli de siffrorna, säger Nicholas Wallin Nastaj.

Under sommaren prickade U16 in formen. Rejält. Laget öste in mål och vann de sju avslutande matcherna i grundserien. Bland annat mot seriesegrarna IK Zenith, deras enda förlust i grundserien. Rycket gjorde att ÖIS lyckades ta sig upp på rätt sida strecket och knep den sista slutspelsplatsen.

– Ungdomsfotboll handlar väldigt mycket om utbildning och det var kul att se att det gick framåt. Sommaren kom och vi gjorde det bra i Gothia Cup där vi åkte ut i åttondelen mot de blivande mästarna. Sen hade vi en väldigt fin höst där vi spelade en väldigt bra fotboll. Det är jäkligt starkt av killarna att ta sig till a-slutspelet efter en sådan ansträngd vår. Det var en fin utveckling och det är det man vill se som tränare. Att man är bättre än när året började, det hade varit jobbigt om det var omvänt, säger Wallin Nastaj.

Simon Broberg efter att ha prickat in enda målet mot colombianska Santa Fe och skickat ÖIS till 1/16-final i Gothia Cup.

Den fina sviten slutade inte där. Väl i slutspelsserien blev det ytterligare en vinst och sen två kryss. Därmed slutade sviten på åtta raka vinster och tio raka matcher utan förlust.

– Vi kom in i ett jäkla flow där. Allting blir så himla mycket lättare då. Allt kommer automatiskt. Spelarna mådde väldigt bra och då är det lättare att gå till träningen, att höja tempot där, att ställa högre krav. Mår man bra blir det ett bättre klimat och då presterar man bättre, säger Wallin Nastaj.

I och med den fina inledningen i slutspelsserien levde drömmen om en semifinalplats med endast två matcher kvar. Efter två tunga förluster mot IF Elfsborg och IFK Norrköping grusades dock drömmen.

– Det är små marginaler. Vi inledde med vinst mot Jönköping och kryssade sedan i två matcher mot Häcken och Zenith. Vi hade bra chans på vinster i båda matcherna och hade vi fått med oss segrarna där hade vi verkligen varit med i jakten på semifinalplatsen. Resultaten var inte riktigt med oss så säsongen slutade där. Samtidigt som man ville gå vidare till semin gör det inte jättemycket. Det är utvecklingen på spelarna som är viktigast och där kan vi vara väldigt stolta. Hela laget utvecklades jättebra, tyvärr orkade vi inte med en lång säsong i slutet på hösten.

Vad skulle du säga har varit bra kontra lite mindre bra under säsongen?
– Spelmässigt hade vi problem med vårt försvarsspel. Det var inte roligt att släppa in så mycket mål som vi gjorde i år. Vi har varit för ojämna. Sen har det varit väldigt mycket som har varit positivt. Jag hade en grupp som var väldigt villig att komma framåt. Vår fina svit under hösten vittnar om en mental styrka i gruppen. Att efter den tunga starten på säsongen kunna kliva på en sån svit sen är starkt. Jag tror att spelarna, precis som jag, har haft ett roligt år. Skratt och seriositet har blandats på träningarna, vi har haft kul. Jag tror att det är en framgångsfaktor, speciellt bland unga spelare.

För Nicholas väntar nu uppdrag som U17-tränare i ÖIS. 27-åringen ser redan nu fram emot nästkommande säsong 2018.

– För egen del är det vidareutveckling och utbildning. Jag vill lära mig av en sådan som Hans Gren som finns i klubben, att dra nytta va hans erfarenhet. Jag kommer att ha kvar en stor del av den trupp jag hade i år. Det gäller att vidareutveckla det vi påbörjade. Att bli än stabilare i vårt spel. Sen vill jag givetvis sluta topp sju så att vi når slutspelsserien. Det kommer att bli väldigt tufft, men det är ändå absolut ett rimligt mål att sikta in sig på.

En minst sagt nöjd Nicholas Wallin Nastaj.

Fler bilder från U16-lagets säsong hittar du på Instagram och Steller.

 

Missa inte!

Fyll vår tröja med kärlek – Sätt ditt namn på den vackraste tröjan

Följ ÖIS 2018 – Köp årskort

Kolla in vår nya webshop Store 1887

ÖIS julkalender – Samtliga auktioner

 

Text: Johan Velagic