Nyheter


Akademins fina 2017 – Del 2: U17-lagets säsong

30 december 2017

Så här i slutet av året och precis innan nästa säsong inleds kommer nu en miniartikelserie på fyra delar om Akademins år 2017. Akademin toppade föregående år och hade sin bästa säsong på länge. Andra delen i serien är U17-lagets säsong 2017.
– Vi var ganska trygga i att vi skulle hålla oss kvar, men att vi blev femma var lite överraskande. Det är ett jättebra resultat, säger U17-tränaren Steve Nilsson.

I fjol ledde Steve Nilsson U17-laget till serievinst i Division 1. I år var laget nykomlingar i U17 Allsvenskan med målet att hålla sig kvar i serien till nästa säsong. Laget överträffade sig själva och slutade till slut på en fin femteplats.

– Det är jättebra gjort av killarna. Både resultatmässigt och prestationsmässigt. Vi var till och med där och nosade och var inte allt för långt borta från tredjeplatsen. Vi trodde väl kanske inte att vi skulle hamna så högt upp i tabellen som nykomlingar. Vi var ganska trygga i att vi skulle hålla oss kvar, men att vi blev femma var lite överraskande. Det är ett jättebra resultat, säger U17-tränaren Steve Nilsson.

Enligt Nilsson är det stora skillnader på Division 1 kontra Allsvenskan.

– Det fanns inte några direkt dåliga lag i Allsvenskan jämfört med Division 1 där det var väldigt blandad kvalitet på lagen. Där fanns det kanske tre-fyra hyfsade lag, resten höll inte alls samma nivå. I Allsvenskan var det tuffa matcher varje vecka. Vi var verkligen tvungna att spela bra för att vinna matcherna, man straffades betydligt oftare om man gjorde en dålig prestation i Allsvenskan. Allt höll en högre standard i Allsvenskan och så ska det vara. Det är bättre att killarna får jämna och tuffa matcher istället för att vinna varje match med 5-0 utan att förta sig. I längden är inte det särskilt utvecklande, säger Steve Nilsson.

Hur viktigt är det för spelarna att få möta landets bästa akademier varje vecka i Allsvenskan?
– Vill man få fram spelare till a-laget är det den här typen av matcherna killarna måste spela varje vecka. Sen drar de med sig tempot därifrån till träningarna som höjs i kvalitet och noggrannhet. Man får nog inte fram lika många a-lagsspelare om de spelar i Division 1 istället för i Allsvenskan. Här får spelarna inse att de måste träna bättre, vara noggranna i allt och spela på topp i varje match. Det driver spelarna framåt. För två år sedan hade vi inte något av våra akademilag i Allsvenskan, nästa år har vi både U19 och U17. Det är fantastiskt och väldigt viktigt för oss, säger Nilsson.

Kevin Fransson var en av flera ÖIS:are som kallades till landslagsläger i år.

ÖIS framfart i U17 Allsvenskan gick inte obemärkt förbi. Under året belönades flertalet spelare från U17-truppen med landslagsuppdrag under året. Mohamed Said som inledde säsongen i U17 gjorde sina första landslagssamlingar under året, precis som jämngamle målvakten Hjalmar Bäckström. Kasper Davidsson och Hugo Melander blev uttagna till 00:ornas Future team. Bland 01:orna kallades Kevin Fransson, Tyler Sernling och Max Vinberg till landslagsläger. Den sistnämnde till Future Team.

– Det är väldigt utvecklande, inspirerande och funkar som en motivation för spelarna att prestera ännu bättre. Det är viktigt för oss att synas i de sammanhangen. Att få med ÖIS-spelare till de olika ungdomslandslagen. Att vara med på fotbollskartan med andra storklubbar. Det ger ett högt signalvärde, säger Nilsson.

Vad skulle du säga har varit bra kontra mindre bra under året?
– Det är många spelare som har fått speltid och det tycker jag är kul. Även om matcherna har stått och vägt lite har vi vågat byta på friskt. Vårt anfallsspel har fungerat väldigt bra, speciellt våra kontringar och omställningsspel. Vi har även haft ett fint kantspel som lett till många mål. Försvarsmässigt däremot kanske det inte har varit lika bra. Där har vi istället åkt på många baklängesmål genom omställningar och kontringar. Det kan lätt bli så när man har den spelstilen som vi har med mycket possession på offensiv planhalva. Nästa år hoppas jag att vi kan äga bollen i ännu lite längre stunder och ha en större variation i anfallsspelet. Sedan har det varit en otroligt träningsvillig grupp jag har haft hand om. Det har varit en fantastiskt bra stämning och klimat i truppen.

Inför nästa år avancerar Steve Nilsson till U19-laget som i år vann Division 1. Därmed får Nilsson än en gång ikläda sig i rollen som nykomling i Allsvenskan. Denna gång på U19-nivå.

– Vi kommer att ha en väldigt bra trupp till nästa år, jag är inte orolig alls. Vi är nykomlingar i U19 Allsvenskan och grundmålet är att hålla oss kvar. Sen ligger det där i bakhuvudet att vi vill hamna bland de sju bästa lagen så att vi får spela i slutspelsserien. Jag tror att vi har kapacitet för att klara av det. Sedan hoppas jag på ett bra samarbete med a-laget. Att fler spelare får chansen till att träna med a-laget vilket hade gynnat utvecklingen på våra spelare.

I fjol förde han upp U17 till Allsvenskan efter serieseger i Division 1. I år förde han laget till en femteplats som nykomlingar. Nästa år väntar nya utmaningar för Steve Nilsson som tar över som U19-tränare.

Fler bilder från U17-lagets säsong hittar du på Instagram och Steller.

Läs även del 1 i artikelserien om akademins fina 2017: U16-lagets säsong

 

Missa inte!

Fyll vår tröja med kärlek – Sätt ditt namn på den vackraste tröjan

Följ ÖIS 2018 – Köp årskort

Kolla in vår nya webshop Store 1887

 

Text: Johan Velagic