Nyheter


Akademins fina 2017 – Del 3: U19-lagets säsong

2 januari 2018

Vi är framme vid den nästsista avsnittet i miniartikelserien på fyra delar om Akademins år 2017. I tredje delen av serien kikar vi på U19-lagets säsong 2017. Silver i Gothia Cup, ny DM-titel och serieseger som innebär U19 Allsvenskan i år. En minst sagt lyckad säsong.
– Detta avancemang är ruggigt viktigt för både spelarna och för ÖIS som klubb. Nu kan vi verkligen ge bra förutsättningar till spelarna att utvecklas och ta steget upp till a-laget, säger U19-tränaren Robert Vilahamn.

U19 var en straffläggning från en imponerande trippel och storslam 2017. Seriesegern i Division 1 och avancemanget till U19 Allsvenskan säkrades med några omgångar tillgodo. DM-titeln försvarades efter en härlig vändning mot IFK Göteborg som till slut besegrades efter straffar. Enda ”plumpen” från att gå rent i fjol var en strafförlust i finalen i Gothia Cup mot franska Entente.

– Vi lade faktiskt inte särskilt mycket fokus på den turneringen. Vi hade en serie att vinna och ville inte riskera några skador på spelarna i truppen. Vi använde många av U17-killarna och rullade på alla spelarna i truppen fram till semifinalen. Med tanke på det är det väldigt starkt och vi visade att vi har en fin bredd i ÖIS. Sen var det såklart snöpligt att förlora finalen på straffar. Vi var det bättre laget, men en mix av trötta ben och nervositet gjorde att det blev silver istället, säger U19-tränaren Robert Vilahamn.

Besvikelsen var stor bland spelarna när silvermedaljerna togs emot.

U19 skulle dock få en ny chans att vinna en straffläggning. Tre månader efter den sura finalförlusten i Gothia Cup var det dags för en ny final. För andra året i rad hade ÖIS tagit sig till DM-final. Trots 0-2-underläge i halvtid mot IFK Göteborg lyckades laget komma tillbaka. Efter 90 minuter stod det 2-2 på resultattavlan och straffar fick avgöra det hela. Där blev målvakten Marcus Alexandersson stor matchhjälte med sina tre straffräddningar.

– Trots att DM inte var något som vi prioriterade då vårt stora mål var att vinna serien, så var det väldigt starkt av killarna att försvara titeln. Det är väldigt viktigt att utveckla en vinnarmentalitet hos spelarna då jag tycker det är nödvändigt för att ta sig hela vägen upp till absolut elitnivå. Många av killarna har i år visat att de har denna mentalitet och är redo, säger Robert Vilahamn.

Trots turneringar som Gothia Cup och DM lyckades tränare Vilahamn och hans mannar behålla fokuset på det primära målet. Serieseger och avancemang till U19 Allsvenskan. ÖIS gick som tåget i Division 1. I den tredje sista omgången säkrades seriesegern efter storvinst mot Karlskrona. U19 Allsvenskan 2018 var därmed ett faktum. Efter att seriesegern var säkrad åkte laget på sina två första och enda förluster i serien. Innan dess hade ÖIS 16 vinster och två oavgjorda matcher. Lägg därtill en imponerande svit på 14 raka vinster innan förlusten kom.

– Vi hade som uttalat mål att vinna serien och fixa avancemanget till Allsvenskan. Det är ett tufft mål, därför var det väldigt starkt av killarna att klara av pressen och nå målet. Vi hade några mindre bra insatser i början av säsongen, det var kanske lite tuffare än vi trodde. Sen tycker jag ändå att vi satte spelet ganska snabbt. Vi fick till ett väldigt bra grundspel och blev aldrig osäkra även om matcherna kunde stå och väga, säger Vilahamn.

Segerrusiga spelare efter att ha slagit Helsingborg i seriefinalen på ett välfyllt ÖIS-gården.

Hur viktigt är avancemanget till U19 Allsvenskan?
– Detta avancemang är ruggigt viktigt för både spelarna och för ÖIS som klubb. Nu kan vi verkligen ge bra förutsättningar till spelarna att utvecklas och ta steget upp till a-laget. Nu tvingas spelarna att vara på topp varje vecka. Detta kommer hjälpa dem att hantera steget till a-laget bättre då det aldrig går att köra på annat än 100% när man är där. Vissa matcher under 2017 vann vi även om vi enbart spelade på 90-95% och det är inte ultimat för utvecklingen hos spelarna, säger Vilahamn.

Redan under 2017 var flertalet spelare uppe och tränade med a-laget. Fyra spelare från U19 blev även uttagna till matcher i Superettan. Tim Stolt Hermansson, Socras Lutonda, Sebastian Olsson och Mohamed Said. Den sistnämnde blev även stor kvalhjälte för a-laget i säsongens sista match mot Mjällby med sina två mål.

– Det finns många spelare som har närmat sig a-laget under 2017. Det finns några fler än Momo (Mohamed Said) som absolut är redo för speltid i a-laget under 2018. Momo har spetsegenskaper som gör att han kan lyckas i a-laget redan nu, dock har han andra delar kvar att utveckla innan han kan prestera på en jämn nivå under en längre tid i a-laget. Det finns även andra som skulle kunna göra bra inhopp i a-laget redan nu, just för att de har spetsegenskaper som funkar på den nivån. Däremot krävs det att a-lagstränaren vågar ge killarna dessa inhopp då detta betyder enormt mycket för deras utveckling.

För Robert Vilahamn väntar nu nya äventyr. Efter två lyckade säsonger i ÖIS går nu Sällskapet och 35-åringen skilda vägar.

– Oftast bryter man när det går dåligt. Nu är det inte så utan det har varit två bra år i klubben, men jag är redo för nästa steg. Jag känner mig väldigt nöjd med mina två år här i ÖIS och känner även att det är ett bra läge att se vart man kan ta vägen inom fotbollen. Jag har en ambition att komma än högre upp. Dessa två år i ÖIS har gett mig väldigt mycket. Jag är en bättre tränare i dag än för två år sedan, nu är jag redo för nästa steg

ÖIS passar på att än en gång tacka Robert för hans fina insatser i klubben. Nu väntar uppdrag i Qviding FIF där han tar över herrlaget i Division 3.

 

Fler bilder från U19-lagets säsong hittar du på Instagram och Steller.

Läs även del 1 och 2 i artikelserien om akademins fina 2017:

U16-lagets säsong

U17-lagets säsong

 

Missa inte!

Fyll vår tröja med kärlek – Sätt ditt namn på den vackraste tröjan

Följ ÖIS 2018 – Köp årskort

Kolla in vår nya webshop Store 1887

 

Text: Johan Velagic