Nyheter


Akademins fina 2017 – Del 4: ÖIS tio landslagsspelare

4 januari 2018

Vi är framme vid det fjärde och sista avsnittet i miniartikelserien på fyra delar om Akademins år 2017. I den fjärde delen uppmärksammas ÖIS alla landslagsspelare under 2017. Inte mindre än tio akademispelare fick chansen i de olika ungdomslandslagen i fjol.
– Allting hör ihop. Bra utveckling leder till goda prestationer och bra resultat. Det i sin tur gör det möjligt att spelare får möjlighet i landslagssammanhang. Det höjer statusen på akademin, säger verksamhetschefen Niklas Allbäck.

Ett starkt 2016 överträffades av ett ännu bättre akademiår 2017. Resultatmässigt klarade samtliga tre lag: U16, U17 och U19 sina mål under säsongen och stod för finfina prestationer under det gångna året.

– Vi går upp i U19 Allsvenskan med U19, vinner DM för andra året i rad och kommer tvåa i Gothia Cup. ÖIS femte final i turneringen historiskt sett. U17 slutar femma som nykomlingar i U17 Allsvenskan, bara två poäng från tredjeplatsen. Laget var på riktigt med och nosade mot de absolut största akademierna och utmanade dem under året. Efter en oerhört turbulent vår tog sig U16 samman och fick en fantastisk utveckling på många spelare som gjorde att laget nådde a-slutspelet. De fick en väldigt lång säsong med väldigt bra matcher hela vägen. Rent resultatmässigt har det varit fantastiskt roligt att se och följa alla akademilag, säger verksamhetschefen Niklas Allbäck som under året även var akademichef.

När var senast ÖIS hade ett så här bra år med akademin?
– Det här året måste ha varit det bästa året resultatmässigt sedan 2009 då vi senast var i ett SM-slutspel i det gamla systemet. Det mest glädjande är dock att vi spelar bra fotboll och att vi vinner våra matcher och gör mycket mål. På det sättet vi ska spela fotboll och vill utbilda spelarna i, säger Niklas Allbäck.

Prestationerna och resultaten från akademilagen har gett ringar på vattnet. Under 2017 fick hela tio unga rödblåa lirare chansen i blågult. Tio akademispelare födda 2000-2002 blev någon gång kallade till de olika ungdomslandslagen.

– Att vi numera syns på fotbollskartan igen som en akademi som tar fram riktigt bra fotbollsspelare öppnas det upp dörrar för landslaget. Det är väldigt glädjande att vi har haft med så många spelare i landslagssammanhang under 2017, säger Niklas Allbäck.

Hur viktigt är det för ÖIS att synas i landslagssammanhang?
– Allting hör ihop. Bra utveckling leder till goda prestationer och bra resultat. Det i sin tur gör det möjligt att spelare får möjlighet i landslagssammanhang. Det höjer statusen på akademin vilket också gör att våra möjligheter till att få fram fler och bättre spelare till a-laget genom vår akademi höjs avsevärt. En effekt har effekt på det andra. Det är så man bygger framgång. Man får inte glömma eller negligera någon bit, säger Allbäck samtidigt som han poängterar akademins främsta syfte:

– Akademins yttersta mål är att ta fram spelare till a-laget. Det är oerhört glädjande att vi återigen börjar producera fotbollsspelare som kan prestera på a-lagsnivå. Jens Cajuste och Mohamed Said är två jättebra exempel på den nya generationen akademispelare. Sen är det jättekul att se Jakob Lindström och Daniel Paulson som är den förra generationen akademispelare.

Under det gångna året hade Allbäck två roller i ÖIS. Dels som akademichef, men även som verksamhetschef. Då han nu släpper rollen som akademichef blev 2017 en fin avslutning på hans arbete med akademin. En tid som han sammanfattar på följande vis.

– Jag har jobbat med akademin i 3,5 år. Jag känner mig stolt över det jobbet som har blivit gjort. Jag lämnar över en akademi som är bättre nu än vad den var när jag kom in i rollen som akademichef. Tillsammans med spelarutvecklare Hans Gren och alla ungdomstränare känner jag att vi har tagit väldigt stora kliv. Sen är vi inte nöjda, man ska aldrig vara riktigt nöjd heller. Vi vill fortsätta utveckla vår akademi och spelare. Vi vill fortsätta att få fram ännu mer och ännu bättre spelare till a-laget på sikt.

Inför 2018 gör Andreas Karlsson comeback i ÖIS. Efter ett års uppehåll är Karlsson tillbaka i akademin. Förra sejouren var han U19-tränare. Nu går han in i rollen som akademichef.

– Det ska bli kul att se vad Andreas kan komma in med för nya tankar och idéer. Att se vad han kan skapa under de kommande två åren med vår akademi. Överlag har det varit oerhört roliga tre år där vi haft en ständig utveckling uppåt. Det känns skönt att kunna lämna något som är bättre nu än vad det var när man tog över. Då känner man en stolthet i det arbetet man har gjort.

ÖIS samtliga landslagsspelare under 2017 hittar du på Instagram och Steller.

Läs även del 1-3 i artikelserien om akademins fina 2017:

U16-lagets säsong

U17-lagets säsong

U19-lagets säsong

 

Missa inte!

Fyll vår tröja med kärlek – Sätt ditt namn på den vackraste tröjan

Följ ÖIS 2018 – Köp årskort

Kolla in vår nya webshop Store 1887

 

Text: Johan Velagic