Akademisvepet - Örgryte Fotboll

Akademisvepet

U19 vann den viktiga seriefinalen mot Helsingborg och är nu ytterst nära U19 Allsvenskan 2018. Dessutom avancerade laget till semifinal i DM. U17 har en liten svacka och föll med uddamålet i derbyt mot Häcken. U16 däremot bara kör på och tog sin sjätte raka seger när Oddevold besegrades.

DM Kvartsfinal
Askims IK – Örgryte IS 1-2
ÖIS målskyttar: Omar Conteh, Marwin Leidewall.

U19 Division 1 Södra Götaland
Örgryte IS – Helsingborgs IF 3-1
ÖIS målskyttar: Theodor Hult Berényi, Mohamed Said, Marwin Leidewall.

U19 inledde veckan med att slå Askims IK med 2-1 i DM-kvartsfinalen. I backlinjen gjorde unge Robin Glavak (född 2003) debut i U19-sammanhang. 14-åringen spelade hela matchen. I semifinalen ställs nu ÖIS mot Qviding.

Under lördagen var det dags för den viktiga seriefinalen mot Helsingborg. Trots en mardrömsstart där Skåningarna målade efter två minuter redan kunde ÖIS vända. U19 stod för en imponerande insats och kunde, precis som i våras, vinna med 3-1. Lagets trettonde raka seger innebär att det allsvenska avancemanget kan säkras på söndag mot Karlskrona. Matchreferat finns här.

– Askim ligger i någon serie under oss och är ett lag som vi absolut ska slå, men de kämpade på bra. Vi rullade runt på lite folk då matchen mot Helsingborg väntade. Vi avgjorde först i slutet av andra halvlek med vårt 2-1-mål. Askim ska ha en eloge för deras kämpainsats. Det var kul att se Robin (Glavak) som är 14 år och redan vara så mogen. Vi behövde en mittback och jag ville inte störa U17-laget så då plockade vi in Robin och han spelade hela matchen. Han gjorde det bra, säger U19-tränaren Robert Vilahamn.

Och under lördagen tog laget ett jättekliv mot U19 Allsvenskan 2018. I seriefinalen mot Helsingborg blev det vinst med 3-1.

– Vi fick en chockstart emot oss då det första Helsingborg gör är att göra mål. Det var exakt det vi hade pratat om att vi inte ville skulle hända. Vi ville spela enkelt i början och göra de desperata eftersom det var de som verkligen behövde vinna matchen. Det tar 20 minuter innan vi kommer in i det och får rörelse och skapar chanser. Sista 70 minuterna av matchen är väldigt bra från vår sida. Trots att det stod 0-1 i halvtid kände vi att vi var det bättre laget med bättre passningsspel. Vi visste vad vi behövde göra och i andra aktiverade vi både Victor (Niklasson) och Otto (Peterson) på det centrala mittfältet och det gav frukt. Vi kunde variera spelet mycket mer och Helsingborg fick jaga mycket boll. Det var inget snack om saken i andra halvlek. Vi gjorde 1-1 direkt och sen gjorde vi två mål på fasta situationer vilket är kul då vi har lagt mycket tid på det, säger Vilahamn.

Nu kan det allsvenska avancemanget säkras på Söndag borta mot Karlskrona.

– Det kommer att bli väldigt mycket fokus på att avancemanget inte är klart än. Vi slog precis seriens svåraste konkurrent och nu möter vi jumbon. Det gäller att få killarna att förstå att det inte sköter sig själv. Det är klart som tusan att vi ska gå för att säkra avancemanget, men då krävs det att vi är professionella. Det hade varit fantastiskt om vi avgör serien redan nu på söndag, avslutar Vilahamn.

Tabell och spelschema för U19 Division 1 Södra Götaland finner du här.

 

U17 Allsvenskan Södra
BK Häcken – Örgryte IS 3-2
ÖIS målskyttar: Julius Johansson, Jonas Persson Abidi.

U17 har en liten tung period just nu. I helgen kom nämligen tredje raka förlusten när Häcken blev för svåra och vann med uddamålet. Glädjande nyheter var dock att nyförvärvet från IF Mölndal, Julius Johansson debuterade med ett inhopp och även hann med att hamna i målprotokollet.

– Det är surt med tredje raka förlusten, det känns inte roligt. I första halvlek är vi inte dåliga, men heller inte särskilt bra. De gör lite för lätta mål på oss, det är inga direkta misstag, men det är för enkelt. Vi förlorar en-mot-en-situationerna och hamnar efter i de momenten. Vi låg under med 0-2 och pratade i halvtid om att äga mer boll och ha mer tålamod, att spela som vi vill spela. Andra halvlek gör vi det jättebra. Vi har ett stort bollinnehav och är bättre än Häcken. Vi skapade en del och gjorde även 1-2 genom Julius Johansson som är ny hos oss så det ar väldigt kul för honom. Vi fick energi från det, men sen släppte vi in ett till mål lite för enkelt. De får komma runt på kanten och slå ett inlägg som de får nicka in helt omarkerad, han var helt ren. Vi var lite ofokuserade i den defensiva boxen. Vi gjorde 2-3 i slutet och det händer en hel del. Deras målvakt blir utvisad bland annat och vi får något läge för en kvittering, men det ville sig inte. Vår prestation överlag, speciellt i andra halvlek är jag ändå nöjd med. Det var en hedersam förlust och ett fall framåt. Nu gäller det att vi fokuserar framåt och tätar till försvarsspelet så vänder vi på trenden, säger U17-tränaren Steve Nilsson.

Tabell och spelschema för U17 Allsvenskan Södra finner du här.

 

U16 Nationell Serie
IK Oddevold – Örgryte IS 2-9
ÖIS målskyttar: Ted Wästfelt 4, Karl Fyhr 2, Albin Qela 2, Simon Broberg.

U16 bara fortsätter att rada upp segrar. I helgen kom den sjätte raka segern för laget när Oddevold avfärdades med hisnande 9-2. För andra veckan i rad blev Ted Wästfelt fyramålsskytt, därmed är anfallaren uppe på tolv mål på de fem senaste matcherna. I och med alla segrarna har U16 nu chansen att sluta trea i serien. Då krävs ett poäng i derbyt mot IFK Göteborg på onsdag.

– Detta kommer att låta väldigt kaxigt efter 9-2, men vi var väldigt dåliga. Motståndarna var numret för litet och siffrorna sprang iväg. I halvtid ledde vi med 3-2 och var inte alls nöjda med hur vi spelade. Vi sade i pausen att vi inte skulle jaga målen utan mer jaga det sättet vi vill spela fotboll på. Det blev en bättring i andra halvlek, men när motståndarna ligger så högt med sin backlinje och vi har två forwards är det enkla sättet att göra mål på genom att sätta den i djupet vilket vi även gjorde. Vi vill egentligen göra mål på andra sätt som kanske är mer utvecklande i längden. Jag var inte alls nöjd med att vi släppte in två mål i första halvlek. Det är synd eftersom vi har spelat så bra försvarsspel på sistone, men samtidigt är det bra att komma ner på jorden. Nu väntar ett häftigt derby mot IFK och tar vi poäng där slutar vi trea i serien. Vilket är väldigt starkt med tanke på den starten vi hade på säsongen. Jag är stolt över hur killarna som har slitit extremt hårt för detta. Det är en häftig vändning på säsongen, säger U16-tränaren Nicholas Wallin Nastaj.

Tabell och spelschema för U16 Nationell Serie finner du här.

 

På bilden: Theodor Hult Berényi, Yttermittfältare U19.

 

Biljetter till nästa hemmamatch: Örgryte IS – Syrianska FC 10 september

 

Text: Johan Velagic

FacebookTwitterGoogleTumblrLinkedIn