Akademisvepet - Örgryte Fotboll

Akademisvepet

U19 tog en viktig och meriterande seger när Helsingborg besegrades på bortaplan. Därmed är ÖIS nya serieledare. U17 föll hemma mot Häcken medan U16 tog en storseger med 5-2 mot Gais.

U19 Division 1 Södra Götaland
Helsingborgs IF – Örgryte IS 1-3
ÖIS målskyttar: Mohamed Said 2, Tim Stolt Hermansson.

U19 vann den tidiga och viktiga seriefinalen mot Helsingborgs IF. ÖIS tog en imponerande 3-1-seger på bortaplan nere i Skåne. Resultatet innebär att ÖIS passerar Helsingborg i tabellen och är nya serieledare efter sju omgångar. En poäng före skåningarna i jakten på en allsvensk plats 2018.

– Det var en viktig seger mot ett bra lag. Det var skönt att vi kan matcha dem och även vinna. Vi hade en lite annorlunda matchplan för just denna match. Det var vår första gräsmatch och det mot ett väldigt bra lag. Vi gick ifrån vår spelidé lite om att äga bollen och styra matchen till ett mer rakare spel där vi försökte komma in bakom deras backlinje med djupledsspel. 1-0 kom i mitten av första halvlek då Tim (Stolt Hermansson) slog ett perfekt inlägg till Momo (Mohamed Said) som rundade målvakten och enkelt gjorde mål. Sen gjorde de 1-1 efter ett bolltapp från oss. 2-1 är ett väldigt fint mål av Momo. Vi har jobbat hårt med att ställa om snabbt och nu fick vi till en bra kontring. Marcus (Alexandersson) plockade ner ett inlägg och slog sen en helt fantastisk utspark som nästan gav ett friläge för Momo. Han väntade in en försvarare som han tunnlade och sköt sedan in bollen i ena krysset med en vänster yttersida. Vi plockade upp honom från U17-laget och han hjälpte oss verkligen att vinna matchen med sitt djupledsspel. Det är en spännande talang som kommer att bli en duktig spelare. I slutet hade Tim bollen uppe på offensiv planhalva och tänkte väl fördriva tiden, men han bestämmer sig för att dribbla av två spelare och sen placera in bollen i mål via stolpen. Det är kul att det är spelare som kliver fram i dessa matcher och visar att de vill vara med och nosa på A-laget, säger U19-tränaren Robert Vilahamn.

Tabell och spelschema för U19 Division 1 Södra Götaland finner du här.

 

U17 Allsvenskan Södra
Örgryte IS – BK Häcken 1-3
ÖIS målskyttar: Socras Lutonda.

Trots en bra och väl genomförd match av U17 blev Häcken för svåra i hemmaderbyt. Laget från Hisingen tog en 3-1-seger efter två vackra mål i andra halvlek. Efter sju matcher har ÖIS stött på fem av de sex högst placerade lagen i serien och har totalt skrapat ihop sex poäng.

– Vi började inte bra och kommer inte in i matchen under de första 15-20 minuterna. Sen är det andra raka matchen där vi släpper in ett tidigt mål, det blir lite jobbigt att hamna i underläge så. Men efter de minuterna är vi bra halvleken ut och skapar de flesta och bästa chanserna. 1-1 gjorde vi efter att ha snott bollen från en försvarare så att Socras (Lutonda) kan rulla in bollen. Vi kunde har gjort fler mål, men tyvärr missar vi några riktigt bra lägen. Vi har lite problem med deras höga press, men när vi vågar sätta fart på bollen längs marken löser vi de flesta situationerna väldigt bra. Tyvärr kommer vi ut i andra halvlek med dålig energi och hittar ingen riktig struktur, det var även mycket bolltapp. Vi varnade för deras Ali (Youssef), att han inte fick komma till skottlägen. Vi försökte ligga nära honom och inte ge han utrymme. Han kom till två lägen och då gör han två mål. Han avgör matchen för Häcken. Efter det blev vi stressade och hade inte riktigt tålamodet att försöka göra mål tillsammans utan det blir lite individuellt. Vi skapar ändå en hel del lägen och har något friläge, men får inte hål på målvakten. Som sagt, det gäller att ta vara på chanserna. Nu har vi två otroligt viktiga mot Trelleborg och Örebro som ligger precis bakom oss i tabellen. Det är viktiga poäng som står på spel, säger U17-tränaren Steve Nilsson.

Tabell och spelschema för U17 Allsvenskan Södra finner du här.

 

U16 Nationell Serie
Örgryte IS – Gais 5-2
ÖIS målskyttar: Simon Broberg 2, Albin Qela, Negasi Kinfe, självmål.

U16 studsade tillbaka från senaste nederlaget mot Onsala och tog en storseger i derbyt mot Gais. Hela 5-2 skrevs slutresultatet till. Därmed är det endast två poäng upp till slutspelsplats, med en match mindre spelad dessutom.

– Det var väldigt kul måste jag säga. Vi inledde i ett väldigt högt tempo och hade 3-0 redan efter 20-25 minuter. Det var lite som tidigare matcher, att vi börjar bra för att sedan tappa. Jag vet inte om det är för att vi är nöjda eller om vi inte orkar hela vägen. Vi släppte in Gais i matchen igen och det stod 2-3 i halvtid. Denna match var det dock skillnad. Det var en helt annan känsla i pausen. Senast mot Onsala kändes det uppgivet, nu var spelarna inställda på att vi kunde hålla emot och vinna matchen. Det var väldigt skönt att vi kunde stå upp och vinna matchen med 5-2. Sett över hela matchen var vi det klart bättre laget. Det är skönt för både spelare och ledare att vinna ett derby, säger U16-tränaren Nicholas Wallin Nastaj.

Tabell och spelschema för U16 Nationell Serie finner du här.

 

Utöver de regelbundna seriematcherna spelades det även en match i DM. ÖIS slog Azalea på Majvallen med 2-1 i åttondelsfinalen och är nu klara för kvartsfinal där antingen Askim eller Gunnilse väntar. Turneringen är till för U19-lag, men just i denna match var det U17-laget som tog hand om den. ÖIS mål gjordes av Carl Forssell och Kasper Davidsson.

– Det blir lite annorlunda matcher i DM. Matcherna spelas bara 2×30 minuter, det är bara en domare och matchen spelades på Majvallen som kanske inte är den bästa planen. Azalea hade allt att vinna och var väldigt laddade att möta ÖIS. Vi mötte ett väldigt lågt försvar och ägde mycket boll. Vi hade det lite svårt med inställningen och att hitta rätt fokus. Vi saknade fart och det stod 0-0 i halvtid. Då hade de hunnit med att bränna en straff som Oskar Blank räddar. I andra halvlek är vi bättre med ett rakare spel och mer löpningar. Vi gjorde både 1-0 och 2-0. Efter målen slappnade vi av och Azalea gjorde 1-2 och hade även lägen till att göra 2-2, men vi höll ut, säger U17-tränaren Steve Nilsson.

 

På bilden: Tim Stolt Hermansson, Central Mittfältare U19.

 

Biljetter till Örgryte IS – Falkenbergs FF 17 maj

 

Text: Johan Velagic

FacebookTwitterGoogleTumblrLinkedIn