Nyheter


Artikelserien del 2: Möt Otto Peterson

I den andra delen i artikelserien om akademin får du lära känna Otto Peterson lite bättre. Den centrala mittfältaren var en av tre juniorer som blev uppflyttade från akademin till A-laget i november.

Det var två händelserika dagar Otto Peterson hade i november. Den 9 november kritade han på sitt första A-lagskontrakt med ÖIS. Dagen efter gjorde han sin debut i Superettan när han hoppade in i säsongsavslutningen mot Landskrona.

– Det var väldigt roligt, en dröm som gick i uppfyllelse. När jag kom in på plan var det väldigt nervöst, men samtidigt riktigt kul. Jag fick massor med adrenalin när jag hörde hur alla pushade en. Jag har jobbat väldigt hårt för att få göra min debut i Superettan, säger Otto Peterson.

Hur gick tankarna när du stod där på sidlinjen och precis skulle hoppa in?
– Jag vet inte riktigt. Jag var mest nervös. Sedan var det ett bra läge för mig att komma in när vi hade ledningen med några bollar. Thomas (Askebrand) sa att det bara var att köra så det gjorde jag.

För 19-åringen blev det lite drygt tio minuters speltid i 4-0-vinsten mot Landskrona BoIS på Gamla Ullevi.

– Det gick helt okej. Det är svårt att visa vad man kan på så kort tid. Jag hoppas kunna visa ännu mer nästa år. Först i träningsmatcher, men sen även i Superettan, säger Otto Peterson.

Vad har du för förhoppningar på nästa år?
– Mitt främsta mål är att utvecklas så mycket som möjligt. Är du tillräckligt bra kommer du att få spela, det är så det funkar. Det är upp till mig att visa hur bra jag är, det är bara att köra, säger Otto Peterson.

En som bevittnade debuten från bänken var lagläkaren Lars Peterson. Ottos farfar som själv gjorde en handfull matcher för ÖIS under 70-talet.

– Han betyder jättemycket för mig. Han har hjälpt mig under hela mitt liv. Med allting från skador till tips och råd. Sen är det alltid kul att träffa honom på träningarna, säger Otto.

Sade han något till dig innan du hoppade in mot Landskrona?
– Han sa också att jag bara skulle gå ut och köra och då var det bara att göra det. Efter matchen kramade han om mig och sa att han var stolt, säger Otto.

Trots massvis med träningar med A-laget var det i U19 Allsvenskan Peterson fick sin speltid. I år var ÖIS tillbaka i U19 Allsvenskan för första gången på flera år.

– Det blev en bra säsong till slut. Vi var rätt bra under våren och slog flera av topplagen, men snubblade tyvärr på målsnöret och missade slutspelsserien. Vi siktade på att nå slutspelsserien så det blev en liten utmaning att ställa om att vi istället skulle spela i nedflyttingsserien efter sommaren. Det var andra lag som var i botten under hela våren som hade hunnit vänja sig vid tanken på en nedflyttningsserie.

Efter en knackig start på nedflyttningsserien säkrade ÖIS kontraktet till slut efter fyra segrar på de fem sista omgångarna.

– Vi hamnade i en liten dipp där i början, men sedan redde vi ut det till slut. När vi hade kniven mot strupen spelade vi upp oss och presterade bra fotboll. Det var väldigt skönt att vi avslutade på det viset. Överlag var det ändå en okej säsong med tanke på att det var vår återkomst i U19 Allsvenskan. Vi visade att vi kunde slå alla lag i serien när vi hade en bra dag.

Hur tycker du säsongen 2018 gick för egen del?
– Den var okej. Jag vet att jag kan bättre. Jag började bra, men dippade lite sen då jag bland annat hade lite skador och sjukdomar. Slutet av säsongen var i alla fall väldigt bra. Lite som lagets säsong kan man säga.

Under början av året fick Peterson även äran att bära kaptensbindeln i U19.

– Det är sjukt stort och väldigt kul. Du måste ta ansvar när du får en sån roll. Jag gillar att pusha mina lagkamrater och sen gäller det även att visa mycket själv vad man går för också så kanske de andra följer efter.

Peterson inledde året med A-laget under försäsongen innan fokus skiftades till U19 Allsvenskan när seriespelet drog igång under våren. Från sommaren och under hösten har han sedan tränat med A-laget och matchats i U19.

– Det var ett bra upplägg. Jag kom in i det mer och mer och tog också för mig allt mer. Tempot var mycket högre i A-laget och det är bättre spelare. Samtidigt vänjer man sig med tiden och klarade det rätt bra till slut. Kontraktet är som ett kvitto på det. Jag ser redan fram emot nästa år. Det gäller att hålla igång för att förbereda sig på bästa sätt

FAKTA
Namn: Otto Peterson
Född: 9 april 1999
Position: Central mittfältare
Moderklubb: ÖIS
Tidigare klubbar:

Missa inte!

Årskort 2019 – Upplev ÖIS på plats nästa år

Klä dig varmt – Kolla in vår webshop Store 1887

Läs om ÖIS nyförvärv 2019