Nyheter


Artikelserien del 5: Möt Wilmer Simonsson

Wilmer Simonsson var en av tre juniorer som blev uppflyttade från akademin till A-laget. I den femte delen av artikelserien om akademin får du lära känna mittbacken lite bättre.

Med endast två missade matcher i under hela säsongen var Wilmer Simonsson en av de mest flitigt använda spelarna i U19 Allsvenskan. Mittbacken spelade 23 matcher, de flesta med kaptensbindeln runt armen.

– Det är så klart väldigt stort och kul att få det förtroendet. Det visar att det tycker att jag har egenskaper som gör att jag förtjänar bindeln. Jag är oftast väldigt lugn och försöker hjälpa mina spelare och försöka peppa lagkamraterna så gott det går, säger Wilmer Simonsson.

Hur skulle du sammanfatta er säsong i U19 Allsvenskan?
– Vi startade lite knackigt i början av säsongen vill jag minnas, men kom igång lite senare på våren. Vi hade ett bra flyt där med ett par vinster och några nollor bakåt. Tyvärr missade vi slutspelsserien precis vilket var tråkigt då målet var att ta oss dit, säger Wilmer Simonsson och fortsätter:

– Även nedflyttningsserien efter sommaren öppnade vi lite knackigt efter ett bra Gothia Cup under sommaren. Vi vann inte på de fyra första matcherna och låg ganska pyrt till. Det var inte det vi hade väntat oss. Till slut ordnade vi upp det efter att ha tagit oss i kragen klarade vi kontraktet. Det i sig var starkt från oss att komma tillbaka så efter den dåliga inledningen, säger Wilmer Simonsson.

Och hur kändes säsongen för egen del?
– Det har också varit upp och ned. Mestadels har det gått bra och jag känner att jag har utvecklats mycket. Jag har ju inte spelat mittback i så många år så jag har utvecklat mitt duellspel och mitt luftspel och vinner fler kamper nu vilket är positivt. Det är även kul att jag har spelat många matcher under året, jag har nog bara missat en eller två matcher. Överlag har det varit en bra säsong, säger Simonsson.

Simonsson anslöt till ÖIS 2015 från moderklubben Öckerö IF. Året därpå flyttades han upp till U19-laget. Väl där skolades han snabbt om från innermittfältare till mittback.

– Det var vår gamla tränare Robert Vilahamn som ville det. Jag behärskade att spela på ett tremannamittfält, men hade det lite svårare när vi bara var två centrala mittfältare. Robert kände att jag skulle passa bättre som mittback och så här i efterhand har det ju gått över förväntan, säger Simonsson.

Vad är det som gör det så roligt att spela som mittback?
– Jag har hela planen och spelet framför mig. Jag ser vad som händer och kan styra rätt mycket, så gott det går. Samtidigt har jag alltid trivts som mittfältare också.

En som har en lång och gedigen karriär som mittback är assisterande tränaren Fredrik Björck.

– Det är jättekul att ha han som tränare. Han ger massor med tips på vad jag kan göra bättre. Sen frågar jag själv om råd av honom om det är något jag undrar över.

I början av året opererade Simonsson bort blindtarmen vilket gjorde att han kom igång lite senare än planerat. Första A-lagsträningen avklarades i april innan det blev mer regelbunden träning med A-laget efter sommaren.

– Det är ett stort steg att ta upp till A-laget. Både fysiskt och psykiskt. Det ställs mer krav på en på de flesta plan. Den mentala biten är en stor skillnad.

19-åringen var en av tre juniorer från akademin som förra månaden blev belönade med varsitt A-lagskontrakt.

– Det skickar signaler till resten av spelarna i akademin att det finns stora möjligheter att ta sig upp till A-laget. Redan nu har alla från U19-truppen varit med och tränat uppe i A-laget och de gjorde det bra dessutom. Vi har många duktiga spelare i akademin, det är en sak som är säker.

Simonssons första och hittills enda framträdande i A-laget kom i somras genom ett inhopp i Smögen i träningsmatchen mot Karlstads BK.

– Det var väldigt häftigt. Det gick också ganska bra det lilla jag spelade. Jag gjorde inte bort mig i alla fall.

Vad har du för förhoppningar på nästa år?
– Att fortsätta utvecklas och förhoppningsvis kunna vara med och konkurrera om en startplats när säsongen drar igång igen. Jag ska försöka lägga ner så hårt arbete som det bara går.

FAKTA
Namn: Wilmer Simonsson
Född: 20 april 1999
Position: Mittback
Moderklubb: Öckerö IF
Tidigare klubbar: Öckerö IF

Missa inte!

Årskort 2019 – Upplev ÖIS på plats nästa år

Klä dig varmt – Kolla in vår webshop Store 1887

Läs om ÖIS nyförvärv 2019