Nyheter


Artikelserien del 7: Möt Arvid Sigurdsson

Tidigare i artikelserien har både Wilmer Simonsson och Otto Peterson dykt upp. Nu är det dags för den tredje och sista spelaren som flyttades upp från akademin. Mittfältaren Arvid Sigurdsson som har kämpat sig tillbaka efter en lång skadeperiod.

Redan säsongen 2016 satt den då 17-årige Arvid Sigurdsson med på bänken i Superettan i två matcher, men fick inget inhopp. Därefter missade han hela fjolåret på grund av en skada som han ådrog sig under hösten 2016.

– Det var en situation där två motståndare var inblandade som var på mig. Jag kommer inte ihåg exakt vad som hände, jag minns bara att jag fick ont när det hände. Jag haltade lite, men spelade vidare ändå. Efteråt gjorde det däremot väldigt ont. Det var en lite komplicerad skada. Jag kunde spela, men det gjorde väldigt ont. Vi diskuterade om vi skulle operera eller inte. Till slut gjorde vi operationen. Det var lika bra att göra den när jag fortfarande är ung, säger Arvid Sigurdsson.

I april 2017 opererades Sigurdsson och var borta året ut. Därefter drabbades han av små följdskador och var tillbaka helt återställd lagom till seriestarten i år.

– Det var rostigt. Det tog rätt lång tid innan jag kände att jag var i fas igen. Jag har ju aldrig haft en liknande skada tidigare och var inte riktigt förberedd på det. Nu är det något jag tar med mig för framtiden. Om det skulle hända igen eller om jag skulle drabbas av något annat bakslag, säger Arvid Sigurdsson.

Hur var det att gå skadad så länge?
– Det var inte alls kul. Jag kunde inte spela fotboll. Innan skadan gick det ganska bra för mig, men nu kunde jag inte spela.

Hur hanterade du det?
– Man ska ta mycket hjälp. Jag fick jättebra hjälp av en rad sjukgymnaster på Idrottsrehab Ullevi. Sen hjälpte även Lasse (Peterson) mig och var bland annat med under operationen och vår förre sjukgymnast Farre hjälpte mig också. För mig var det viktigt att prata om hur skadan var och hela tiden utvärdera skadan så jag kände att jag gjorde framsteg. Sen gäller det att vara beredd på att det kommer ta lång tid. Ju längre jag gick skadad desto mer växte viljan hos mig att komma tillbaka, säger Arvid Sigurdsson och fortsätter:

– Det gäller att försöka göra det bästa av situationen och blicka framåt. Jag försökte exempelvis vara på ÖIS-gården med laget så mycket som möjligt och vara med vid matcherna. Just så att jag fortfarande kände mig delaktig, att jag inte tappade det också, säger Sigurdsson.

Vad drar du för lärdomar efter allt det här?
– Att rehab är A och O, det är grunden för ens fotbollskarriär. Det är många talanger som har fått sluta på grund av skador. Det är något jag har blivit uppmärksammad på, jag förstår hur viktig rehaben och prehaben är nu, säger Sigurdsson.

I år var han som bekant tillbaka. Under året noterades mittfältaren för tre mål på 15 framträdanden.

– Jag vill dela in säsongen i två delar. Under våren spelade vi mot de bästa lagen och för mig var det tufft att komma tillbaka från en skada och direkt spela mot Sveriges bästa U19-lag. Det tog ett par matcher innan jag kom in i det och började prestera. Efter sommaren lossnade det lite mer efter en liten svacka som vi hade. Överlag gjorde jag en godkänd säsong, men jag ville prestera bättre än vad jag gjorde, säger Sigurdsson.

Hur skulle du sammanfatta lagets säsong?
– För laget gick säsongen lite upp och ner. Vi var lite trögstartade. Vi underpresterade lite skulle jag säga, vi kan mycket bättre. Vissa matcher var vi bra när vi spelade tillsammans och inte var för sig och då kan vi slå de bästa lagen. Det var väldigt viktigt att vi höll oss kvar i Allsvenskan. Det var viktigt för hela föreningen.

19-åringen är gångbar på flera positioner på mittfältet. Någon favoritposition har han däremot inte.

– Jag har fått spela en hel del centralt som offensiv mittfältare under året. Tidigare har jag mer spelat som yttermittfältare. Det är svårt att säga vilken av rollerna som jag föredrar. Jag ser nog hellre att tränaren säger till mig vart jag ska spela. Jag gillar båda positionerna.

Vad är de största skillnaderna mellan rollerna?
– Är du ytter blir det lite mer djupledslöpningar och ett hot framåt ute på kanterna. Det är mer fart där ute. Spelar du centralt fördelar du spelet mer med passningar och styr och ställer. Som ytter är det också viktigt att kunna utmana och göra sin gubbe för att komma fram mot mål. Jag var bättre på det innan skadan kom känner jag. Förhoppningsvis hittar jag tillbaka till det mer och mer.

Utöver att han var tillbaka ute på planen tillbringade han även mycket tid med A-laget under året. Från sommaren har han tränat på med A-laget regelbundet.

– Det har gått bra, annars hade jag nog inte fått något kontrakt. Men visst är det stor skillnad från juniorfotbollen. Det är mycket mer ansträngande i A-laget. Rent tekniskt är det likvärdigt skulle jag säga, det finns många skickliga spelare i akademin. Däremot springer de mycket mer i A-laget. Du blir mer utmattad efter en träning i A-laget jämfört med i U19.

Sin långa skadeperiod till trots så knep Sigurdsson ett A-lagskontrakt i ÖIS.

– Det skickar bra signaler till både spelarna i akademin, men även till andra klubbar. Att ÖIS är öppen för att satsa på ungdomar. Det finns verkligen en chans om man vill och försöker. Att skicka upp oss tre ungdomar är ett bevis på det. Sen får vi se hur det blir med speltiden och så. Presterar du bra får du speltid, det är så det funkar.

FAKTA
Namn: Arvid Sigurdsson
Född: 8 juni 1999
Position: Yttermittfältare
Moderklubb: IF Mölndal Fotboll
Tidigare klubbar: IF Mölndal Fotboll

Missa inte!

Årskort 2019 – Upplev ÖIS på plats nästa år

Klä dig varmt – Kolla in vår webshop Store 1887

Läs om ÖIS nyförvärv 2019