Nyheter


Dawitmatchen 2017 mot Trelleborgs FF 26 september

19 september 2017

Dawit Isaak är en svensk-eritreansk journalist som sitter fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001. I samband med matchen mot Trelleborg tisdagen 26 september uppmärksammar vi kampen för Dawit Isaaks frigivande.

I skuggan av terrorattacken i USA i september 2001 passade regimen på att fängsla kritikerna och stänga all oberoende press. 11 politiker och 10 journalister fängslades, däribland Dawit Isaak. Sedan dess sitter Dawit fängslad utan rättegång och utan kontakt med omvärlden.

Än idag, efter 16 år, är Dawit Isaak fängslad utan en rättegång. Han är ende svensk som av Amnesty International har utsetts till samvetsfånge och är också den ende EU-medborgare som sitter fängslad för sina åsikters skull.

Genom Dawits bror, Esayas Isak, tog ÖIS 2004 kontakt med Publicistklubben och föreningen Free Dawit, som jobbar för att frige Dawit. ÖIS och dess supportrar blev direkt väldigt engagerade i frågan och har sedan dess kämpat tillsammans med Free Dawit för att frige Dawit.

Som en symbolisk handling har ÖIS namngett Press- och Hedersläktaren efter honom. På denna läktare har en stol stått tom hela säsongen, precis som i fjol, och året innan det. Det är hans plats. Det har hans stol. Vi i ÖIS Fotboll längtar efter dagen då vi får välkomna Dawit Isaak till Gamla Ullevi.

Tisdagen 26 september spelar vi för tre poäng och för familjen Isaak. Tisdagen 26 september sjunger vi ”Sång till Friheten” och vi sjunger den för Dawit.

Avspark mot Trelleborgs FF sker 19.00. Entréspärrarna öppnar en timme innan avspark,18.00.

Hjärtligt välkommen till Gamla Ullevi. Vi ses där!

 

Biljetter till Dawitmatchen: Örgryte IS – Trelleborgs FF 26 september

Ladda ned matchaffischer till Dawitmatchen

 

Text: Johan Velagic