Delad pott i intensivt derby - Örgryte Fotboll

Delad pott i intensivt derby

GAMLA ULLEVI. Ännu en oavgjord match i derbyt mot Gais. För femte gången delade lagen på poängen. Slutresultatet i det heta och intensiva derbyt blev 1-1. ÖIS-målskytt var Hakeem Araba på straff. Anfallarens första mål i ÖIS-tröjan.

Det var en härlig stämning på ett välfyllt Gamla Ullevi inför Sveriges äldsta derby. Efter ÖIS-klackens fina tifo var det Rödblått som skapade första farligheten. Efter ett långt inlägg av eminenta vänsterbacken Jacob Ericsson hamnade bollen hos Daniel Paulson. Yttern tog emot och testade en halvvolley från snäv vinkel. Det överraskande skottet var på väg mot krysset, men Damir Mehic i Gaismålet räddade.

Det var en härlig intensitet inledningsvis av matchen och ÖIS fick ett till bra läge. Tyvärr fick Albin Skoglund inte med sig bollen inne i boxen och fick inte riktigt iväg ett ordentligt avslut. Därefter tog Gais över aningen och hade bland annat ett vasst långskott. Det var mittfältaren Anton Wede som lossade bössan, avslutet precis utanför.

Första halvlek präglades av mycket kamp och hjärta. Det smällde på bra ute på plan. Schysst, men tufft. Det var en del skadeavbrott från bägge lag. Ett av dessa var Johan Elmander. Efter knappa halvtimmen tvingades anfallaren utgå skadad. In kom istället engelsmannen Hakeem Araba.

Efter bytet tog ÖIS över matchen och hade en fin period. Sällskapet kom i anfall efter anfall och hade flera lägen för ett ledningsmål. Som vanligt hade Ericsson flertalet bra räder på sin vänsterkant, tyvärr nådde inte inläggen ÖIS-spelare. Andreas Östling hade två bra skottlägen och Hannes Sahlin ett jätteläge, men mittbacken lyckades inte få till nicken.

Därför var Gais ledningsmålet inte helt logiskt. I slutminuterna av första halvek kom det en långboll. Simon Silverholt och Johan Hammar hamnade i en löpduell. ÖIS lagkapten tappade fotfästet och halkade. Silverholt kom fri mot Stojan Lukic och kunde kyligt chippa in bollen till 1-0 i den 43:e minuten. Gais enda avslut på mål i första halvlek.

I andra halvlek fortsatte ÖIS trumma på. Och utdelningen kom. Efter en kollision mellan Hakeem Araba och Carl Nyström pekade domaren på straffpunkten. Araba själv stegade fram och förvaltade straffen på bästa möjliga vis. Inhopparen gick på kraft och smällde stenhårt in kvitteringen till 1-1 i den 53:e minuten. Engelsmannens första mål i ÖIS-tröjan.

Kort efter var Gais nära med en snabb replik. Dusan Djuric drog till med ett riktigt kanonskott från långt håll. Bollen dök otäckt mycket i slutet och prickade stolpen.

Precis i slutet av matchen fick Gais in en boll i mål, men detta dömdes bort. Anledningen var att bollen inte låg stilla på frisparken som gav friläget. Domslutet orsakade kraftiga reaktioner på arenan och det haglade in saker på innerplan.

Även i andra halvlek var det mycket kamp och tuffa tag. Den höga intensiteten var en röd tråd genom hela derbyt som var en jämn tillställning. Det blev inga fler mål i matchen och lagen delade på poängen även denna gång. Det är alltså femte raka oavgjorda matchen lagen emellan.

I övrigt gjorde Martin Mutumba en efterlängtad comeback. Anfallaren blev inbytt och fick cirka 20 minuters spel. Hans första match sedan våravslutningen mot Degerfors 22 juni.

Närmast väntar nu en efterlängtad hemmamatch. På söndag 10 september spelar kommer Syrianska FC på besök. ÖIS första hemmamatch sedan 18 augusti. Biljettlänk finns längre ned i texten.

 

Gais – Örgryte IS 1-1
43´  1-0 Simon Silverholt
53´  1-1 Hakeem Araba

Så startade ÖIS
1 Stojan Lukic
29 Danny Ervik – 5 Johan Hammar (K) – 6 Hannes Sahlin – 18 Jacob Ericsson
14 Daniel Paulson – 20 Sebastian Carlsen – 8 Andreas Östling – 7 Daniel Sliper
9 Albin Skoglund – 3 Johan Elmander

Avbytare
12 Kristoffer Björk, 2 David Johansson, 21 Tommie Veljovic, 19 Rasmus Bozic, 22 Martin Mutumba, 10 Hakeem Araba, 11 William Atashkadeh.

Dagens publiksiffra: 10 212.

 

Läs mer om matchen

GP: 1, 2, 3, 4.

Fotbollskanalen: 1, 2.

GT: 1, 2.

 

Biljetter till nästa match: Örgryte IS – Syrianska FC 10 september

 

Text: Johan Velagic

FacebookTwitterGoogleTumblrLinkedIn