Derbyveteranen - Örgryte Fotboll

Derbyveteranen

Få spelare har sådan erfarenhet av Göteborgsderbyn som Björn Anklev. Blir han uttagen mot GAIS är han uppe i 22 stycken.

Innan Björn Anklev kom till ÖIS 2008 var det skralt med derbyn för hans del. Men sedan flytten till Göteborg har det blivit desto fler, dels med ÖIS men även med BK Häcken. 25 stycken har Björn haft möjlighet att medverka i och av dessa har han blivit uttagen till 21.

Dessvärre är det minusstatistik så här långt. Totalt fyra vinster, sex oavgjorda och elva förluster. Förlustkolumnen fick rejäl skjuts 2009, då mycket gick snett och ÖIS drog kortaste strået i samtliga derbyn (Björn spelade fyra av sex den säsongen).

När Björn ser förteckningen över alla matcher tittar han nyfiket.
– Skitskoj att se. Jag har aldrig tänkt på att det är så många matcher.

Vad säger du om statistiken?
– Den är ju inte bra. Hade gärna sett att det var fler vinster. Jag skulle vilja skylla på tränaren, för det är en klassiker, eller på de som jag spelade med. Förmodligen har det varit orättvisa resultat men det står ju inte, säger han och skrattar.

– Skämt å sido, vi har mött bra lag helt enkelt. Sedan är jag en person som ser mer till dagsläget.

Björn må ha fotbollsspelandet som yrke men att titta på fotboll, eller ha koll på andra lag och spelare, intresserar honom inte nämnvärt. Att få en djupare analys av GAIS blir därför svårt.
– Jag har skitdålig koll. Jag känner till några av spelarna, jag vet att de bytte mycket folk inför säsongen, och att de även fyllt på nu i fönstret.

Däremot minns han mycket väl hur GAIS agerade i vårderbyt. ÖIS var inne i en positiv period medan GAIS hade det kämpigt. Enligt Björn gjorde det att gaisarna anpassade sitt spel efter ÖIS.
– Det är en cool känsla för då har man satt sig i den position som man vill. Jag vet inte om det blir så den här gången, men vad jag däremot vet är att vi inte ändrar på något. Det är Marcus väldigt noga med. Vi ska köra vår grej till hundra procent, oavsett vilka vi möter.

Björn ser alltid fram mot ett derby. Både ÖIS- och GAIS-spelarna är vana vid glest befolkade läktare, så att spela inför betydligt mer publik är förstås en kick. Björn gillar folkfesten. Och hetsen inför match. Det skapar en både spännande och rolig press.
– Jag vill vinna för att jag känner folk som håller på ÖIS, för supportrarna så att de kan sträcka på sig i skolan eller på jobbet och för samarbetspartners så att de kan vara stolta. Så känner jag i och för sig inför alla matcher men dagen efter ett derby får du det rakt i ansiktet.

Vad säger du om derbyformen?
– Den känns bra. Tar vi bort de dåliga bitarna ur förra matchen så har vi en väldigt bra period just nu. Vi har spelat bra och självförtroendet har vi med oss. Givetvis spelar de senaste matcherna roll men inför ett derby är det något som klickar till. Då gäller bara den matchen.

Hur är det med nerverna inför ett derby, jämfört med en vanlig seriematch?
– I vanliga fall kan jag hålla det till samma dag. Jag försöker hålla mig så lugn som möjligt och inte slösa onödig energi för tidigt. I ett derby är det svårare. Folk pratar om det, det är kampanjer, man läser. Du blir hela tiden påmind och det är svårt att koppla bort. Det byggs upp en spänning som du inte kan påverka.

Även ÖIS har fyllt på truppen. Vad säger du om nyförvärven Alexis Yougouda Kada och Abbas Hassan?
”Alex” är en kraftfull spelare som jag tror kan göra mycket nytta på mittfältet. Man ser att han kan fotboll. Att han är skolad på rätt sätt. Utan att nämna några namn så har vi haft provspelare här genom åren som, trots att de kan svenska, inte förstår en övning efter att de fått den förklarad för sig fyra gånger. Med ”Alex” är det precis tvärtom. Han förstår vädligt lite engelska (franska är modersmålet) och så ska Marcus, med sin skånsk-engelska förklara. Men han löser det. Det är en smart spelare.

– Att Abbas har gjort det som han har gjort i Allsvenskan under så lång tid säger att det finns kvalitet som räcker långt. Oavsett om han har spelat eller ej så har han varit i en trupp som är väldigt bra. Det är en väldigt positiv förstärkning.

Till sist, vad avgör derbyt mot GAIS?
–Tråkigt svar, men vilket lag som hittar rätt anspänningsnivå. Kliver man över den är det lätt att förivra sig och missa, ligger man för lågt missar man också. Det gäller att ligga så exakt som möjligt.

 

Björn Anklevs derbystatistik 2008-2016
(matcher med ÖIS och BK Häcken mot IFK Göteborg, GAIS, BK Häcken och Qviding)

Totalt antal derbyn under perioden: 25
Med i truppen: 21
Från start: 15
Inhopp: 4
Kvar på bänken: 2
Mål: 2 (ÖIS-BK Häcken 1-2 2008 och Qviding-ÖIS 2-5 2015)
Vinster: 4
Oavgjorda: 6
Förluster: 11

Text: Patrik Källström

FacebookTwitterGoogleTumblrLinkedIn