Nyheter


#FramtidenÄrVår – Tim Stolt Hermansson

27 september 2017

#FramtidenÄrVår är en ny artikelserie som vi börjar med nu under hösten. Vi lär känna nästa generations ÖIS:are från akademin – Med deras egna ord. Först ut i artikelserien är Tim Stolt Hermansson från U19-laget.

Jag började spela fotboll hemma i Romelanda när jag var runt fem år. Min granne var tränare för de som var ett år äldre så då fick jag hänga med och köra på där. Jag minns att de allra första träningarna var vid en kyrkogård på en liten gräsplan med två mål. Min storebror och farsa spelade fotboll så det bara blev att jag också gjorde det.

Förra året spelade jag i division 3 med Ytterby IS, jag fick debutera som 15-åring. Vi började säsongen bra, men efter sommaren vann vi bara två matcher och förlorade resten. Vi hamnade näst sist och åkte ner till division 4. Då kände jag att jag ville satsa på fotbollen. ÖIS är en elitförening och det passade så att jag kunde komma hit.

Det var Robban (U19-tränaren Robert Vilahamn) som fick över mig till ÖIS. Han var tränare i Ytterby tidigare och det var han som tog upp mig till A-laget när jag var 14 år. När han sen lämnade Ytterby höll vi kontakten och han frågade om jag ville komma över till ÖIS. Sen pratade jag med Hans Gren (Spelarutvecklare) och det kändes som ett bra val. ÖIS är en fin klubb med bra ungdomsverksamhet. Vi försöker alltid att rulla boll, det gillar jag.

Fysiken på A-lagsträningarna är bättre än i U19. Sen är det tempot också, det höjs lite. Det är nog de största skillnaderna på seniorfotboll och ungdomsfotboll. Det blir mycket mer krav på en också. Jag tycker ändå att det har gått helt okej för mig. Spelarna i laget har tagit hand om mig bra. Rasmus Bozic tar hand om mig väldigt bra. Han snackar alltid och är rolig. Johan Elmander hälsar alltid och frågar alltid hur man mår. Det är många som tar hand om en bra.

Första matchen jag blev uttagen till var mot Trelleborg borta i år, haha. Själva matchen var inte bra, vi förlorade med 0-6, men själva upplevelsen att vara med A-laget var häftigt. Hans Gren ringde mig dagen innan och sa att A-laget hade ont om folk och frågade om jag kunde vara med. Självklart sa jag då. Jag hade inte tränat med A-laget någonting då så jag var jätteförvånad. Det var sjukt. Roligt som fan.

Det är jättesvårt att säga hur nära jag är en debut i Superettan. Om vi leder med 2-0 och det är några minuter kvar kanske jag hade kunnat få chansen. Det gäller nog att jag visar och tar för mig mer på träningarna. Visa att jag verkligen vill spela.

Det var jätteroligt för Momo (Mohamed Said) att han fick debutera. Vi i U19 hade precis fixat det allsvenska avancemanget borta i Karlskrona. Så vi såg hans inhopp på bussresan hem. Det var jäkligt roligt, synd att han inte gjorde mål bara. Det är viktigt att se att ÖIS kan och vill ta upp yngre spelare. Då fortsätter man att träna ännu hårdare.

Det har nästan varit en perfekt säsong för oss i U19-serien. 16 vinster, 2 oavgjorda och 1 förlust. Sen har vi gjort väldigt mycket mål och inte släppt in så mycket. Nä, det är en galen säsong. Det beror nog på för att vi har en bra lagsammanhållning och att vi är duktiga fotbollsspelare allihopa. Vi vill göra mål hela tiden. Efter att vi blev klara för U19 Allsvenskan var vårt mål att avsluta serien som obesegrade. Tyvärr förlorade vi mot Värnamo i näst sista omgången. Det var jäkligt surt.

Till slut var det bara Helsingborg som var våra enda konkurrenter. Vi lyckades vinna båda matcherna mot dem med 3-1. Det är alltid roligt att göra mål och poäng i de matcherna. Jag har haft turen att få göra det i båda matcherna. Först ett mål och en assist nere i Skåne och nu senast en assist på ÖIS-gården. Det är de stora matcherna som gäller. Det är där man ska visa upp sig. Det är bara att köra och ge allt man har.

Jag kan ju spela både som yttermittfältare och innermittfältare. Jag föredrar att spela ute till höger så kan jag vika in i banan och använda vänsterfoten. När du spelar inne centralt måste du ha koll runtomkring dig hela tiden. Du kan inte bara vända upp där för det är folk runt dig överallt hela tiden. Som ytter får man mer yta och kan sätta fart lite enklare. Det känns lite mer offensivt och det tycker jag att jag passar bättre som.

Nästa år kommer att bli tuffare när vi spelar i U19 Allsvenskan. Det är mycket bättre lag där än i vår serie nu. Det är mycket, mycket, bättre spelare där. Mycket bättre matcher. Mycket bättre tempo. Det kommer att bli väldigt lärorikt och en bättre utmaning för oss än i år. Jag tror även det kommer att hjälpa oss spelare att ta steget från U19-laget till A-laget här i ÖIS.

I Gothia Cup gick det också bra. Vi tog oss till final, men torskade på straffar mot ett franskt lag. Vi kunde lika gärna ha vunnit hela turneringen. Det är den tyngsta förlusten i min karriär så här långt. Det var första gången jag spelade Gothia Cup och det var jädrigt nervöst i finalen. Att gå ut där på Gamla Ullevi och höra den svenska nationalsången. Men det var jäkligt roligt också, en riktig upplevelse. I DM (Distriktmästerskapen) är vi framme i semifinal mot Qviding, vi hoppas att vinna den också. Det hade varit svinkul att slå blåvitt i finalen. Att vinna titlar är gott.

När jag var i Ytterby kom jag med på två landslagsläger. Sen var jag borta därifrån i ett och ett halvt år innan jag blev uttagen nu i somras igen. Då hade jag med mig både Hjalmar (Bäckström) och Momo (Mohamed Said) från ÖIS. Det var skönt att ha med sig dem. Det är roligt och väldigt lärorikt med såna läger. Mycket föreläsningar och spelare som har spelat i landslaget och utomlands som berättar om vad som krävs för att komma långt. Sen är det självklart väldigt duktiga spelare och bra träningar. Det är roligt att se vart man är i nivå jämfört med alla andra spelare som är i samma ålder som en själv. Det hade varit jäkligt coolt att få spela en landskamp. Det är ett mål jag har. Jag får göra det bra här i klubblaget och sen kanske man får chansen.

Här i ÖIS vill jag försöka att göra det så bra som möjligt här i slutet av säsongen. Förhoppningsvis får jag träna mer med A-laget nästa säsong. Sen vill jag spela och ge allt jag har i U19 Allsvenskan. Drömscenariot är att göra A-lagsdebut och få göra det avgörande målet i 90:e minuten. Att få springa runt och fira på Gamla Ullevi. Det hade varit roligt.

Robert Vilahamn, U19-tränare om Tim Stolt Hermansson…
Det är en väldigt intelligent spelare med bra spelförståelse och speluppfattning. Han har en bra touch på bollen. Han är den jag håller högst i att slå den svåra, avgörande passningen. Jag tror att han redan nu hade kunnat använda sina bästa egenskaper i Superettan. Han behöver dock jobba på fysiken och bli smartare med hur han använder bollen. Han behöver bli lite mer senioraktig helhetsmässigt. Sen kan jag efterlysa lite mer poäng. Han kan göra ännu fler mål och assists.

 

Fem snabba…

Dina främsta egenskaper? Drivet med bollen. Att slå den sista avgörande passningen.

Vad behöver du att bli bättre på? Oooh, skottet. Jag missar alldeles för mycket skott. Lite mer kyla.

Vilka har betytt mest för dig under karriären? Jag kollar på Messi en hel del, han är riktigt fin. Sen har ju familjen alltid varit där. Jag har alltid spelat med farsan, brorsan, syrran och vänner. Så nära och kära och lagkamrater har alltid stöttat mig.

Vem lekte du att du var på planen när du var liten? Jag var att jag var alla olika spelare. Ibland Messi, ibland Cristiano Ronaldo, ibland Bale. Nu är jag Harry Kane när jag spelar med kompisar. Jag håller ju på Tottenham.

Vilken fotbollsspelare i världen hade du helst velat spela mot? Lionel Messi.

 

Om lagkamraterna i U19…

Han skulle få bäst resultat på Högskoleprovet: Theodor Hult-Bernényi

Han skulle fått sämst resultat på Högskoleprovet: Mohamed Said

Han hade mest sannolikt deltagit i Paradise Hotel: Christoffer Randsalu. Han känns lite galen.

Lagets Fifamästare: Jag är jädrigt bra. Jag är med topp tre. Nä, jag säger nog mig själv där.

Lagets långsammaste: Ludvig Wiklander

Lagets snabbaste: Socras Lutonda, Mohamed Said och Omar Conteh

Lagets starkaste: Oskar Blank

Lagets fulaste frisyr: Sebastian Olsson. När han spelar i pannband.

Lagets torraste humor: Daniel Hermansson (Värt att tillägga: Tim svarade först Armel Zola under intervjun, men skickade sedan sms om att Hermansson faktiskt tar priset).

Lagets gnälligaste: Marwin Leidewall

Lagets snällaste: Patrik Svensson

Han hade klarat sig bäst som statsminister: Marcus Alexandersson

Lagets sämsta dansare: Victor Niklasson. Jag får skit när jag gör mina moves och målgester, men jag är bra.

Lagets sämsta musiksmak: Armel Zola

Lagets lille barn som man får ta hand om lite extra: Sebastian Olsson. Man måste alltid säga till honom vad han ska göra.

 

Fakta
Namn: Tim Stolt Hermansson

Född: 21 juni 2000
Position: Yttermittfältare/Central Mittfältare
Lag: ÖIS U19 – Tränar dock med A-laget
Moderklubb: Romelanda UF
Tidigare klubbar: Romelanda UF och Ytterby IS
Studerar: Ekonomilinjen på Mimers Hus Gymnasium i Kungälv

 

Tim på sociala medier
Instagram: timstolthermansson
Twitter: Timstolt29
Snapchat: Timstolt

 

 

Text: Johan Velagic