Nyheter


Hoppfullt inför måndagens supporterforum: ”Världens chans”

6 oktober 2017

Vem äger din fotbollsförening? Vad är egentligen 51 % -regeln? Och hur gör man sin röst hörd som medlem och supporter? Svåra, men viktiga frågor. Måndagen den 9 oktober kommer Tony Ernst, före detta ordförande i SFSU, till ÖIS-gården för att prata om en av fotbollens allra viktigaste frågor: Föreningsdemokrati.

I samband med medlemsmötet måndag 9 oktober kommer även det första supporterforumet att hållas för intresserade ÖIS:are. När medlemsmötet avslutas tar supporterforumet vid.

– Supporterforum är en del av den plattform med ett antal olika aktiviteter som går under namnet ”Supportersällskapet”. Vilket också kommer presenteras lite närmre på medlemsmötet den 9/10. Men forumet är tänkt att erbjuda våra medlemmar och supporters möjligheten att ta del av intressanta föreläsningar och diskussioner kring fotbollslandskapet, ofta med fokus kring supporterskapet, säger ÖIS styrelsemedlem Jesper Lunnevi.

Vad är syftet med det hela?
– Syftet är dels att skapa mervärde för våra supporters, att tillsammans med Balders Hage kunna erbjuda sammanhang kring klubben utöver matcher och medlemsmöten. Dels för att stärka gemenskapen men också för att skaffa oss gemensam kompetens kring frågor som påverkar oss eller där vi behöver vara med och påverka. Att Tony Ernst inleder med en föreläsning kring 51%-regeln känns naturligt utifrån det. Det är min fulla övertygelse det är en stor styrka som klubb att ha medlemmar som är välinformerade kring vad det innebär att vara en del av en medlemsstyrd förening, säger Lunnevi.

Från Balders Hages sida fanns det ingen tvekan. De ville vara med och stötta initiativet.
– Styrelsen, genom Jesper (Lunnevi), hörde av sig till oss. Han undrade om vi kunde tänka oss att finansiera ett initiativ som skulle ge möjlighet för supportrar att träffas över gruppgränser och även bjuda in de supportrar som inte är så engagerade i dag. Målet var att bjuda in till samverkan, seminarier och andra aktiviteter. Balders Hage vill arbeta brett över gränser och vi ser oerhört positivt på initiativ som SupporterSällskapet, säger Balders Hages ordförande Sandra Arvidsson.

Vad har du för förhoppningar på måndagens supporterforum?
– Jag hoppas att det kommer många ÖIS:are, allt från styrelsefolk till aktiva supportrar och lite mindre aktiva supportrar. Vi har världens chans att bygga broar och hitta de delar som vi kan enas om att vi värdesätter och samarbeta framåt utifrån det. Just 51%-regeln är jag ganska övertygad om att vi alla värnar om, säger Arvidsson.

Även Balders Hages ledamot Felix Jonsson hoppas på mycket folk på det första supporterforumet på måndag.
– Vi anser att det är ett ypperligt sätt att “utbilda” ÖIS medlemmar i olika frågor. Med en mer bildad medlemsbas blir vi en starkare förening. Ju fler som har kött på benen i viktiga frågor, desto fler kan delta i diskussioner och engagera sig, detta gör oss till en mer vital förening, säger Felix Jonsson som även är hoppfull inför framtiden:

– Balders Hages roll i det hela är väl bland annat en garant för att detta fortsätter över längre tid så det kommer definitivt bli ett återkommande inslag. Det vi hoppas få ut är fler engagerade supportrar som är intresserade av att lära sig mer om den miljö de befinner sig i nämligen den medlemsdemokratiska föreningsrörelsen. Att fler kommer engagera sig i olika frågor, att fler kommer gå på årsmöten, att fler skriver motioner och att fler vill göra livet som rödblå bättre, säger Jonsson.

 

Var med och bidra till Enkronasmatchen mot Gefle IF 16 oktober

 

Text: Johan Velagic