Nyheter


Inför Genrepet: IFK Göteborg – Örgryte IS

22 mars 2018

Försäsongen är framme vid sista matchen inför seriestart. Genrepet. Derbyt mot IFK Göteborg ligger alldeles runt hörnet. Lördag 24 mars klockan 13.00 är det avspark på Gamla Ullevi.

ÖIS kommer till matchen med ett härligt träningsläger nere i San Sebastián, Spanien. Under lägret spelades en träningsmatch mot Real Sociedad som vanns med 3-1. ÖIS fjärde raka seger under försäsongen. Totalt har det blivit sex segrar på sju matcher och fyra hållna nollor. Nu väntar Genrepet. Derby mot IFK Göteborg.

– Derby är alltid derby. Det är kul att lira. Det var längesedan lagen möttes så det ska bli spännande och kul. Blåvitt är i en ny fas och det är väl vi också egentligen. Det blir hett, precis som ett derby ska vara, säger Thomas Askebrand.

Motståndarna
IFK Göteborg hade en tung fjolårssäsong. Huvudtränaren Jörgen Lennartsson fick lämna sitt uppdrag under säsongen och assisterande tränaren Alf Westerberg tog över. Till slut blev det en tiondeplats i Allsvenskan. Endast sju poäng ner till negativ kvalplats. Senaste derbyna i seriesammanhang mellan ÖIS och IFK Göteborg skedde i Allsvenskan 2009. Då vann blåvitt båda matcherna.

Det fanns däremot ljusglimtar för IFK Göteborg i fjol. Den 19-årige målvakten Pontus Dahlberg slog igenom med dunder och brak. I januari i år gjorde han först sin a-landslagsdebut för att lite senare skriva på för Watford i Premier League. Talangen är dock utlånad till IFK denna säsong. Annars är det ett nytt IFK Göteborg inför i år. Med ny tränare, nytt spelsystem och en del nya spelare. Poya Asbaghi har anslutit som ny tränare, Allsvenskans yngsta. På försvarssidan har 22-åringarna Carl Starfelt och Victor Wernersson plockats in tillsammans med André Calisir. Mittfältet har förstärkts med unge norrmannen Mikael Ingebrigtsen och Amin Affane från AIK. Längst fram blev det i dagarna klart med georgiern Giorgi Kharaishvili.

2018 inleddes med tre vinster på fyra träningsmatcher. Därefter väntade Svenska Cupen där laget gick vidare med nöd och näppe. 1-0 mot Varberg och två kryss mot Öster och Sirius räckte till avancemang tack vare bättre ranking än Öster. I kvartsfinalen tog det sedan stopp mot Malmö FF som vann med 1-0. I senaste matchen för IFK Göteborg besegrades de allsvenska nykomlingarna BP med klara 3-0 i en träningsmatch.

ÖIS senaste match
Träningsmatchen nere i Spanien mot Real Sociedad på deras träningsanläggning slutade med en komfortabel 3-1-vinst. Matchen spelades 2×35 minuter och efter en fin första halvlek hade ÖIS en 2-0-ledning efter mål av Daniel Sliper och Alibek Aliev. För den sistnämnde var det första målet i ÖIS-tröjan. Precis i upptakten av andra halvlek sköt inhopparen Gustav Ludwigson in 3-0. Baskerna fick ett tröstmål till 3-1 som även blev slutresultatet.

Senaste startelvorna
Örgryte IS (Vinst 3-1 mot Real Sociedad)
1 Stojan Lukic
29 Danny Ervik – 5 Anton Lans – 6 Hannes Sahlin
22 Filip Almström Tähti – 8 Jakob Lindström – 20 Diego Montiel – 18 Jacob Ericsson (K)
9 Simon Nilsson – 96 Alibek Aliev – 7 Daniel Sliper

IFK Göteborg (Vinst 3-0 mot BP)
Pontus Dahlberg
Carl Starfelt – André Calisir – Sebastian Eriksson
Emil Salomonsson – August Erlinmark – Mix Diskerud – Victor Wernersson
Elias Omarsson – Tobias Hysén – Sebastian Ohlsson.

Vad: IFK Göteborg – Örgryte IS
Tid: Lördag 24 mars kl. 13.00
Plats: Gamla Ullevi, Göteborg

Biljetter till Genrepet

Om du inte kan vara på plats kan du följa matchen på vårt Twitterkonto. Där kommer vi att liverapportera från matchen.

Matchen sänds även på CMore.

 

Missa inte!

Följ ÖIS 2018 – Köp årskort

Kolla in vår nya webshop Store 1887

 

Text: Johan Velagic