Nyheter


Inför Mjällby AIF – Örgryte IS

6 november 2017

På onsdag stundar den viktiga första kvalmatchen borta mot Mjällby AIF. I potten ligger en plats i Superettan 2018. Avspark 19.00 på Strandvallen i Sölvesborg.

På onsdag inleds kvalspelet borta mot Mjällby AIF. Nu gäller det att mobilisera sig och göra en sista kraftsamling denna kvalvecka för att säkra kontraktet i Superettan även 2018.

– Vi vet om förutsättningarna. Tyvärr räckte inte vår prestation mot Värnamo till den poängen vi behövde. Nu hamnade vi ett kval och vi har vetat om att det skulle kunna bli så här. Nu gäller det att spänna bågen, ta sats och kaxa upp sig. Att vi löser det här över två fighter, säger Sören Börjesson.

Hur tar man sig an den här utmaningen?
– Det är som en vanlig match på det sättet att vi förbereder oss lika noggrant som alla andra matcher. Vi har bevakat Mjällby och gått igenom dem ordentligt. Vi har koll på dem, nu gäller det att fokusera på vad vi ska göra för att det ska funka på ett optimalt sätt, säger Börjesson.

Motståndarna
Mjällby AIF har haft några riktigt tunga år bakom sig. 2014 slutade laget näst sist i Allsvenskan och åkte ner till Superettan. 2015 slutade Mjällby på negativ kvalplats och åkte sedan ner till Division 1 efter kvalförlust mot just ÖIS. 2016 var laget nära sin tredje raka degradering på lika många år, men säkrade kontraktet i sista omgången. I år har Mjällby däremot fått ordning på skutan och slutade på en andraplats vilket nu gör att ett kvalspel mot ÖIS väntar – igen. Senast lagen mötte varandra var just i kvalet 2015. ÖIS vann första kvalmatchen på Gamla Ullevi med 1-0 efter mål av Daniel Paulson. I returen nere i Sölvesborg hade Mjällby 1-0 efter full tid vilket innebar en förlängning. Väl i förlängningen nickade Hannes Sahlin in 1-1 som även blev slutresultatet. ÖIS hade tagit sig tillbaka till Superettan.

Flest mål denna säsong stod den unge ghananen Mamudo Moro för. 22-åringen gjorde tolv mål och sex assister på 18 matcher. Ett administrativt misstag gjorde dock att Mjällby förlorade honom i somras och tvingades sälja honom till Helsingborg. Kvar i truppen finns däremot mittfältaren David Löfquist som måste anses vara det mest rutinerade namnet. Målet vaktas av Jesper Johansson med meriter från det gamla U21-landslaget och som anfallare lirar Joel Enarsson som tidigare i år provspelade med ÖIS. Mjällby satsar annars på många egna unga förmågor och hade ett av seriens yngsta lag i år.

Mjällby AIF har stått för en stabil säsong och har i princip befunnit sig i toppen av tabellen hela året. Laget har radade upp 16 segrar under säsongen och avslutade med sju raka utan förlust, fem av dessa matcher slutade med vinst. Mjällby var även seriens klart målgladaste lag. Hela 60 mål blev det på 26 omgångar. Det var endast två matcher som Mjällby gick mållösa från.

ÖIS senaste match
ÖIS föll hårt i den sista omgången av årets Superettan. Ett poäng krävdes borta mot Värnamo för att säkra ett kontrakt. Efter en tung inledning på matchen med baklängesmål kunde Johan Elmander kvittera till 1-1 efter en timmes spel. Där och då var kontraktet säkrat. Med kvarten kvar gjorde däremot Värnamo mål på nytt och kunde vinna matchen med 2-1. Därmed var kvalet ett faktum för ÖIS.

 

Senaste startelvorna
Örgryte IS (Förlust 1-2 mot IFK Värnamo)
1 Stojan Lukic
14 Daniel Paulson – 24 Fredrik Björck – 5 Johan Hammar (K) – 18 Jacob Ericsson
9 Albin Skoglund – 20 Sebastian Carlsen – 19 Rasmus Bozic – 7 Daniel Sliper
11 William Atashkadeh – 3 Johan Elmander

Mjällby AIF (Oavgjort 2-2 mot Ljungskile SK)
Jesper Johansson
Kevin Carlsson – Axel Norén – Mohammed Mbye – Oskar Sverrisson
Joel Nilsson – Jesper Gustavsson – David Löfquist – Granit Stagova
Joel Enarsson – Emeh Izuchukwu

Vad: Mjällby AIF – Örgryte IS
Tid: Onsdag 8 november kl. 19.00
Plats: Strandvallen, Sölvesborg

 

Biljetter till kvalet

Mjällby AIF – Örgryte IS 8 november

Örgryte IS – Mjällby AIF 11 november

Åk med Balders Hage – Anmäl dig här

För dig som inte kan se matchen på plats liverapporterar vi från matchen på vårt Twitterkonto. Matchen sänds även via C More. Köper du matchen här går en del av intäkterna till Örgryte IS.

 

Text: Johan Velagic