Nyheter


Inför Örgryte IS – Mjällby AIF

10 november 2017

Efter 1-2-förlusten nere i Blekinge krävs nu en seger för att hålla sig kvar i Superettan 2018. På lördag sluter vi upp en sista gång för ÖIS denna säsong och ser till att säkra kontraktet tillsammans. Avspark mot Mjällby sker 13.00 på Gamla Ullevi. Hjärtligt välkomna.

På lördag gäller det. På lördag spelas sista matchen för i år. På lördag avgörs det om ÖIS spelar i Superettan 2018 eller inte.

– I matchen i Blekinge hade båda lagen olika perioder av matchen. Nu har vi känt på varandra och vet lite mer hur de spelar. Nu är det nya förutsättningar. Det gäller att se möjligheterna och tycka att det är inspirerande med utmaningen, säger Sören Börjesson.

Tränaren trycker även på hur viktigt det kommer att bli med publikstödet på Gamla Ullevi i morgon lördag
– Det är viktigt att alla ÖIS:are från hela staden, ja från hela landet sluter samman på Gamla Ullevi. Att vi ger varandra stöd och energi som vi behöver. Att ha tryck på alla håll och kanter hade känts jättebra. Det är väldigt viktigt med en stark hemmaplansfavör, säger Börjesson.

Motståndarna
Mjällby AIF har haft några riktigt tunga år bakom sig. 2014 slutade laget näst sist i Allsvenskan och åkte ner till Superettan. 2015 slutade Mjällby på negativ kvalplats och åkte sedan ner till Division 1 efter kvalförlust mot just ÖIS. 2016 var laget nära sin tredje raka degradering på lika många år, men säkrade kontraktet i sista omgången. I år har Mjällby däremot fått ordning på skutan och slutade på en andraplats vilket nu gör att ett kvalspel mot ÖIS väntar – igen. Senast lagen mötte varandra var just i kvalet 2015. ÖIS vann första kvalmatchen på Gamla Ullevi med 1-0 efter mål av Daniel Paulson. I returen nere i Sölvesborg hade Mjällby 1-0 efter full tid vilket innebar en förlängning. Väl i förlängningen nickade Hannes Sahlin in 1-1 som även blev slutresultatet. ÖIS hade tagit sig tillbaka till Superettan.

Flest mål denna säsong stod den unge ghananen Mamudo Moro för. 22-åringen gjorde tolv mål och sex assister på 18 matcher. Ett administrativt misstag gjorde dock att Mjällby förlorade honom i somras och tvingades sälja honom till Helsingborg. Kvar i truppen finns däremot mittfältaren David Löfquist som måste anses vara det mest rutinerade namnet. Målet vaktas av Jesper Johansson med meriter från det gamla U21-landslaget och som anfallare lirar Joel Enarsson som tidigare i år provspelade med ÖIS. Mjällby satsar annars på många egna unga förmågor och hade ett av seriens yngsta lag i år.

Mjällby AIF har stått för en stabil säsong och har i princip befunnit sig i toppen av tabellen hela året. Laget har radade upp 16 segrar under säsongen och avslutade med sju raka utan förlust, fem av dessa matcher slutade med vinst. Mjällby var även seriens klart målgladaste lag. Hela 60 mål blev det på 26 omgångar. Det var endast två matcher som Mjällby gick mållösa från.

ÖIS senaste match
Det var Mjällby som drog det längsta strået i första kvalmatchen med 2-1. Laget från Listerlandet hade 2-0 och ett jätteläge att även göra 3-0 precis innan halvtidsvilan, men brände friläget. Istället kunde ÖIS reducera till 2-1 genom William Atashkadeh som i slutändan kan visa sig vara väldigt viktigt. Strax efter reduceringen kapades anfallaren brutalt av Mjällbys mittfältsmotor David Löfquist som fick rött kort direkt. Mjällbys mest meriterande spelare missar därmed returen på Gamla Ullevi på lördag.

Förutsättningarna i kvalspelet
Kvalet genomförs via dubbelmöte hemma – borta varvid, om poäng och målskillnad är lika efter andra matchen, mål på bortaplan räknas dubbelt.
Har efter den andra matchens ordinarie speltid inte avgörande skett förlängs matchen med 2 x 15 minuter. Mål på bortaplan räknas inte dubbelt i förlängningen. Om inget eller lika antal mål gjorts i förlängningen avgörs matchen genom straffsparkstävling enligt spelreglerna.
Samtliga varningar som spelarna dragit på sig under säsongen makuleras inför kvalet. Därmed är ingen ÖIS-spelare avstängd i morgondagens returmatch.

 

Senaste startelvorna
Örgryte IS (Förlust 1-2 mot Mjällby AIF)
1 Stojan Lukic
14 Daniel Paulson – 24 Fredrik Björck – 5 Johan Hammar (K) – 18 Jacob Ericsson
17 Emil Skogh – 20 Sebastian Carlsen – 19 Rasmus Bozic – 7 Daniel Sliper
11 William Atashkadeh – 3 Johan Elmander

Mjällby AIF (Vinst 2-1 mot Örgryte IS)
Jesper Johansson
Joel Nilsson – Mohammed Mbye – Axel Norén – Oskar Sverrisson
Mirza Halvadzic – David Löfquist – Jesper Gustavsson – Granit Stagova
Izuchukwu Emeh – Joel Enarsson

Vad: Örgryte IS – Mjällby AIF
Tid: Lördag 11 november kl. 13.00
Plats: Gamla Ullevi, Göteborg

 

Biljetter till avgörandet: Örgryte IS – Mjällby AIF

För dig som inte kan se matchen på plats liverapporterar vi från matchen på vårt Twitterkonto. Matchen sänds även via C More. Köper du matchen här går en del av intäkterna till Örgryte IS.

 

Text: Johan Velagic