Nyheter


Intervju med Igor Krulj

Tidigare under torsdagen presenterades Igor Krulj som ÖIS Fotbolls nya sportchef. Nedan följer en första intervju med 31-åringen.

– Först och främst är det väldigt hedrande att få tillhöra en så anrik förening som ÖIS och dela klubbens värderingar. Sen är det en spännande situation att komma in i. ÖIS har under de senaste säsongerna tagit steg framåt och klamrat sig fast i toppen av Superettan. Nu ska vi se hur vi kan ta nästa steg tillsammans, säger den nya sportchefen Igor Krulj.

Hur ska ÖIS ta det där nästa steget?
– Genom att skapa en vinnarkultur där egentligen bara det yttersta accepteras. Oavsett vilken roll du har i klubben så är det verkligen det yttersta som behövs för ÖIS bästa. Jag tror även att vi behöver börja att bygga för framtiden och se det längre loppet. Att börja ta hand om och få upp unga spelare i a-laget. Det finns även ett försäljningssyfte i det för att öka omsättningen i ÖIS. Men framförallt ska de prestera för ÖIS i en elitmiljö och bli viktiga spelare i första hand. Det blir en parameter. Den stora utmaningen blir att ta nästa steg rent sportsligt, säger Igor Krulj.

Under torsdagen skrev Krulj på för ÖIS. I mitten av november tillträder han sin tjänst som sportchef, men har redan påbörjat arbetet lite smått.

– Den här rollen är väldigt flytande vilket gör att jag redan har påbörjat en del arbete. Först handlar det om att bygga en struktur och skapa tydliga roller runt fotbollen där vi på något sätt länkar ihop allt från scoutinggruppen till tränarstaben till spelarna. Självklart blir tränarfrågan en väldigt viktig del i det här läget för att sedan kunna påbörja arbetet fullt ut. Parallellt med det har vi en spelar- och kontraktsituation. Hur kan vi på bästa sätt skapa så bra sportsliga förutsättningar som möjligt för att skapa resultat, säger Krulj.

Vad är ditt första intryck av ÖIS som förening?
– Det är en förening som berör mycket folk är väl första intrycket. Det är en förening med goda förutsättningar både miljömässigt runt ÖIS-gården, men även i matchmiljö där det finns läktare som kan fyllas på mer. I det stora hela är det positiva intryck där det finns en stadig grund att stå på, men att det ändå fortfarande finns en öppenhet till att påverka saker, säger Krulj.

Vad tror du blir den största utmaningen så här i början?
– Den största utmaningen är alltid försöka spetsa till grunden vi står på. Hur vi ska utveckla det och skapa förutsättningarna för ännu bättre resultat. I slutändan håller vi på med elitfotboll och då handlar det om att skapa resultat, både kortsiktigt och långsiktigt. Utmaningen i dagsläget blir till att börja med är att hitta en huvudtränare som står för ÖIS värderingar och utveckla arbetet som tidigare tränare har gjort för klubben. Sen gäller det även att skapa struktur i truppen där det finns tydliga roller och tydliga steg att ta.

Senaste uppdraget för Krulj var som chefstränare i Halmstads BK. Inför säsongen 2017 kom Krulj in som assisterande tränare i klubben. Efter ett halvår blev han chefstränare, en roll han hade i cirka ett år. Under sin tid i Halmstad hade klubben den näst yngsta truppen i Superettan. I dagsläget är inte mindre än elva av spelarna i truppen födda 1999 och senare och kommer från den egna akademin.

– En av mina starka sidor är att jag prioriterar kvalitet i alla lägen före ålder. Jag har aldrig varit rädd att ge unga spelare chansen när jag var tränare. Nu har jag rollen som sportchef och då gäller det att ta fram en handlingsplan på hur vi på bästa sätt kan förvalta talangerna som finns utan att kladda på tränarens roll och hans sätt att leda laget. Det ska finnas en struktur i truppbygget som ska ge resultat på kort sikt, men även en handlingsplan som ska ge resultat på lång sikt. Kollar du på marknaden värderas en ung spelare högre än en äldre spelare vid bra resultat.

Trots sin ålder på 31 år har Igor Krulj hunnit med en del. Som spelare nådde han elitnivå i Sverige, men tvingades avsluta spelarkarriären i förtid på grund av en korsbandsskada. Han fortsatte dock att vara verksam inom fotbollen och blev tränare. Innan tiden i Halmstad var han aktiv i Varbergs BoIS och Tvååkers IF.

– Jag har samlat på mig en hel del erfarenhet och har skapat mig en grund att stå på. Samtidigt går den grunden hela tiden att utveckla, jag är fortfarande formbar vilket jag tror är en styrka i sig. Jag har ett stort driv och ambition att både utveckla mig själv, men även vara kravställande gentemot folk runtomkring. Att vi hela tiden ska jobba tillsammans för att bli bättre.

Utöver sin erfarenhet från elitfotbollen har Krulj även hunnit ta en examen i ekonomi.

– Det är inte alls dumt att kunna hantera budgetar och sätta prognoser. Utifrån mina erfarenheter kan jag prata med spelarna med ett spelarspråk, tränarna med ett tränarspråk, men jag kan även gå till ekonomen och prata i ekonomiska termer. På det viset tror jag att du kan nå människor fortare och skapa ett förtroende.

Efter att ha varit både spelare och tränare går 31-åringen nu in i en ny roll som sportchef.

– Som chefstränare är du med och touchar budgeten och är med i diskussionerna gällande truppbygge och så vidare. Det ser jag som en styrka, att jag har varit på “andra sidan” som tränare och inte alltför längesen även spelare. Att jag vet vad det man står inför i de olika rollerna.

Efter att ha gått skilda vägar med Halmstads BK i maj är det nu en förväntansfull Igor Krulj som tar över som sportchef i ÖIS Fotboll.

– Jag är jäkligt taggad. Jag har haft en tid där jag har kunnat reflektera både gällande mina tidigare arbeten, men även vad jag står för som ledare. Det har bara brunnit i mig för att få sätta igång. Det finns mycket energi att dela med sig till människorna runt om mig och även en målmedvetenhet att vi tillsammans ska lyckas.

Vad har du för förhoppningar?
– I första hand skapa de bästa förutsättningarna utifrån den miljön vi sitter i. Det blir första målet och med det betyder det att tillsätta en tränare och spelare som ger tränaren förutsättningarna att spela den fotbollen han vill och ÖIS står för. Därefter blir det att få ihop helheten och skapa vinnarkultur med ett sunt kravställande. Vi ska kunna kräva maximalt från varandra. Spelarna ska brinna för ÖIS och det gäller även för tränaren, mig som sportchef och egentligen alla medarbetare i ÖIS. Det gäller att vi tillsammans drar åt ett och samma håll. Det gäller att kräma ut varenda procent du har i dig. Det är en skyldighet att kunna ge allt när du tillhör en förening som ÖIS som berör så mycket folk.

Vi hälsar än en gång Igor Krulj varmt välkommen till ÖIS Fotboll.

Missa inte!

» Igor Krulj ny sportchef för ÖIS Fotboll

» Säkra din plats till ÖIS-galan 23 november

» ÖIS Member – En ny digital plattform för ÖIS:are