Nyheter


Lär känna Lukas Browning Lagerfeldt

Lukas Browning Lagerfeldt anslöt inför säsongen från nederländska FC Twente. En av de ideella krafterna i vårt mediatean, Oskar Dahlén satte sig ned med mittfältaren och pratade personliga mål, svårigheten i att ha dubbla medborgarskap och mycket annat.

Inledningsvis, hur känns det att vara i ÖIS?

– Det känns jättebra, kul att vara igång. Inspirerande och motiverande att vara här.

Hur resonerade du när intresset kom upp?

– Jag kände att det var en tid i min karriär då det var dags att göra något nytt och att försöka spela A-lagsfotboll så det kändes naturligt och bra att ta det här steget och gå till ÖIS.

Trots att du fortfarande är väldigt ung har du hunnit med att spela utomlands i Nederländerna. Jag tänkte att vi skulle prata lite om den tiden. Hur var det att som 17-åring ta steget till ett främmande land och till ett land som utvecklar några av de bästa talangerna i världen?

– Det var otroligt kul i början och är ju något jag jobbat hårt för under många år när jag var yngre och något jag drömde om att få göra och sedan blev det äntligen så. Så jag körde på där men så blev det inte riktigt som jag ville ändå. Men utbildningen och erfarenheten jag fått är helt otrolig och jag hade inte bytt det mot något även om det inte blev som jag ville i slutändan.

Upplevde du att det var stora skillnader mellan Sverige och Nederländerna?

– Jag vet inte riktigt men när man kommer som utländsk spelare får man ju alltid testa nya grejer. Som att bo ensam, tackla hemlängtan och att sakna sin familj. Samtidigt är det högre nivå med fler och bättre spelare, mer och hårdare träning. Sedan vet jag inte om det är bättre fotboll men det är en annorlunda fotboll och det är tuffare helt enkelt vilket man får ställa in sig på och det tar en stund att komma in i. När man väl är där är man dock väldigt fokuserad och man lär sig väldigt mycket. 

Var det många som var i samma situation som dig? Som kom från andra länder eller var det främst holländska spelare som redan befann sig där?

– I A-truppen var det ju väldigt blandat. I ungdomslagen var det några stycken som var från utlandet. Men främst inhemska spelare i akademin. Men i A-laget är det mer blandat och högre nivå.

Du tränade en hel del med A-laget. Hur var det att spela med spelare på den nivån?

– Det var ganska coolt. Vi hade några spelare som haft ganska stora karriärer och varit väldigt duktiga men också många spelare som inte så många känner till men som ändå är väldigt duktiga fotbollsspelare också. Jag var inte starstruck men det var mer att det var bra fotbollsspelare och hög nivå.

Nu när du kommer till ÖIS går du visserligen till Superettan men du ska ändå ta ditt första kliv upp i A-laget på riktigt. Hur går dina tankar inför den här säsongen?

– Mina tankar går i de banorna att jag är ganska öppen inför det. Jag har ingen erfarenhet från Superettan, Allsvenskan eller A-lag över huvud taget på det sättet. I Twente var jag med A-laget i två säsonger men utan att spela så mycket. Men fick ju ändå se och lära ganska mycket. men nu är det dags för mig att känna på A-lagsfotboll på riktigt. Men jag är öppen för allt den här säsongen och hoppas få spela och hoppas på att göra det bra samt att det går bra för ÖIS som lag.

Nu när ni förbereder er inför säsongen. Vad är det som verkligen motiverar dig att göra en bra säsong?

– Motivationen har alltid funnits där för mig. Det har aldrig varit något problem. När man kommer till en ny klubb och ett lag vill alla känna sig behövda och när man känner sig behövd då får man lite extra energi att gå till träningen varje dag men grundmotivationen finns alltid där.

På såväl kort som lång sikt, vad är det du hoppas uppnå med din tid i ÖIS?

– Jag hoppas spela mycket matcher och jag hoppas att det går bra för oss som lag. Sedan sätter jag mina mål längre fram i tiden. Jag brukar skriva ned dom men sedan lägger jag dom åt sidan och bara försöker bli bättre varje dag. Det är det viktigaste just nu.

Tittar man på din meritlista ser man att det finns landskamper för både Sverige och Irland där. Hur har den möjligheten varit? Att välja kunna välja mellan två nationer.

– Det har varit bra men också ganska jobbigt eftersom man måste göra ett val. Jag började spela för Irland för de började ett år tidigare än i Sverige. Sedan fortsatte jag med Sverige och spelade ett tag där och oftast som det brukar vara med utländska fotbollslandslag så drar de i de bästa spelarna med dubbla nationaliteter tidigt. Så jag fick kontakt med förbundet där och de ville att jag skulle spela. Så jag bestämde mig för att spela där. Men senare bestämde jag mig ändå för att komma tillbaka och spela för Sverige. Det har varit bra erfarenheter men också ganska jobbigt att behöva välja var man ska spela. 

Jag förstår att det har varit jobbigt men när du fick möjligheten att representera Irland. Hur kändes den möjligheten?

– Det var häftigt såklart och det är stort för att familjen och speciellt på Pappas sida är det väldigt stort. För att det är ett väldigt stort privilegie på Irland att få spela för landslaget. De älskar sitt land så att säga. Det var häftigt men jag är ju uppvuxen i Sverige. Även om jag föddes på Irland så är jag uppvuxen här vilket gör att jag känner mig ganska svensk. Så jag kände att jag fick se någonting annat. För även om jag är född på Irland så är jag ju inte uppvuxen där och det gjorde att jag ändå fick känna på någonting nytt där. 

 

10 snabba frågor

 

Idol?

Vi hade en tränare/kompis som spelade i BP:s A-lag när jag var liten och nu spelar han i Hammarby. Han heter Serge-Junior Martinsson-Ngoulai. Det är min största idol och förebild. För han är en otrolig människa och jag hade inte varit den jag är idag utan honom. Så han är min förebild.

Favoritfilm?

Ser inte så mycket film men gillar “En oväntad vänskap”. 

Vem är den mest talangfulla spelaren du spelat med?

Vi hade några i Twente, Oussama Assaidi som spelade i Liverpool, vi hade också en fantastisk mittfältare som hette Kamohelo Mokotjo som spelar i Brentford nu. Jag säger nog de två. Man försöker ta efter dom lite men det som är mest givande är att lyssna på deras historier och vad om har att berätta. Det är otroligt givande.

Vad lyssnar du på innan match?

Vet inte riktigt, vet inte vad grabbarna i laget lyssnar på eller om det finns någon DJ. Men själv föredrar jag lite hiphop eller kanske nån techno för att komma igång ordentligt.

VM-guld eller Champions League-guld?

VM. Det är stort att vinna med sitt land så VM blir det.

Vad har du för paradrätt?

Jag fick ett recept av min flickvän men nu är det mitt och det är en fisksoppa. Det kanske låter tråkigt men den är otrolig. 

Drömvärvning till ÖIS?

Ska man ta någon given eller mer rolig? Det givna är ju kanske Messi men det roligare är väl med någon kompis. Kanske Dejan Kulusevski som nu är utlånad från Atalanta till Parma men klar för Juventus? Det hade varit kul.

Vilket är ditt  är ditt stoltaste ögonblick i karriären?

Jag tror det var när jag skrev på för Twente. Jag tog med mig hela familjen ner och de fick se allt där nere. Då kände jag mig väldigt stolt.

Om du var ett djur, vad hade du varit då?

Lejon

Finns det någon i laget du absolut inte hade velat fastna i en hiss med?

Svår fråga, känner ju inte alla så jätteväl än. Men kanske Otto då, han skulle snacka hål i huvudet på mig, haha.