Nyheter


Ludwigson: “Vill visa fansen att vi har en bra säsong”

I fjol spelade Gustav Ludwigson i Division 2 med Sävedalens IF. I år har han spelat i samtliga matcher och gjort tio mål under sin debutsäsong i Superettan. Dessutom tilldelades 25-åringen tidigare i veckan priset som “Årets spelare” i ÖIS av Balders Hage.

Säsongen börjar lida mot sitt slut. I morgon lördag spelar ÖIS sista matchen för i år. Landskrona BoIS hemma på Gamla Ullevi.

– Vi hade en jäkligt tuff match på bortaplan mot dem. När vi var där kändes det som att det skulle vara många lag som skulle ha det kämpigt där. Sen har Landskrona haft många uddamålsförluster, de har inte fått resultaten med sig. Det är ändå ett bra lag vi möter, säger Gustav Ludwigson.

Landskrona ligger för närvarande sist i tabellen och redan är klara för nedflyttning till Division 1 nästa år.

– De kommer nog komma hit och vara väldigt taggade. De måste fortfarande visa för sina fans att de bryr sig om den här säsongen, det är fortfarande en match kvar. Vi kommer att gå ut och fokusera på vårt så klart. Vi kommer vara riktigt taggade och vill visa fansen att vi har en bra säsong. Vi vill ta den där fjärdeplatsen, det hade betytt mycket. Vi ska göra det svårt för dem, säger Gustav Ludwigson.

Hur viktigt är det med den där fjärdeplatsen?
– Det betyder mycket för nästa säsong i och med att klubben hade fått mer pengar i placeringsbonus. Men det hade även betytt mycket för oss spelare att vi hade kunnat kolla tillbaka på den här säsongen och känna att vi har gjort någonting bra av det här året trots vår tråkiga svit där vi inte vann några matcher på ett tag. En fjärdeplats hade varit ett bevis på det, säger Ludwigson.

Till matchen mot Landskrona BoIS kommer ÖIS till spel med en ung trupp. Hela fem juniorer från akademin tar plats i truppen. Dessutom stod det klart att tre juniorer flyttas upp till nästa år. Wilmer Simonsson, Otto Peterson och Arvid Sigurdsson har alla skrivit på a-lagskontrakt.

– Det är väldigt kul. Både för de som skrev kontrakt och de som är med i truppen i morgon. Arvid (Sigurdsson) berättade det här om dagen, han smög in det när vi satt och cyklade, det är sjukt roligt att våga satsa på våra egna unga spelare. Hoppas att de kan vara med och konkurrera om startplatser nästa säsong. Det är kul att de redan nu får chansen att sitta med på Gamla Ullevi och kanske får göra ett inhopp. Det hoppas vi på.

Hur skulle du beskriva säsongen 2018 så här långt?
– Det var väldigt mycket som var nytt inför i år med en en helt ny trupp en ny tränare. En fjärdeplats hade varit ett jättebra resultat tycker jag. Samtidigt som vi vet att vi kan väldigt mycket och har ett bra lag. Det har vi visat både i början och även nu med fina vinstsviter, säger Ludwigson.

För egen del, trodde du att du skulle göra tvåsiffrigt med mål under din allra första säsong i Superettan?
– Nej, det trodde jag inte. Den här säsongen har jag gjort två mål mer än vad jag gjorde i Sävedalen förra året i Division 2. Det är lite märkligt, men när man har bra spelare runtomkring sig och får smörpassningar och frilägen blir det en del mål. Det har inte direkt varit några konstmål från min sida. Det har mest varit att jag har fått bra lägen och då gäller det att sätta dit dem. Jag hade lätt kunnat göra dubbelt så många mål om jag hade varit effektivare, men sett till mig tycker jag att jag har varit hyfsat effektiv jämfört med hur jag har varit tidigare säsonger.

Stojan Lukic har spelat i samtliga seriematcher i år för ÖIS. Sedan är det endast en utespelare som också har spelat i alla seriematcher i år. Nämligen Gustav Ludwigson.

Hade du koll på det?
– Ja, det känns också lite märkligt. Jag sa det till Pålle (Daniel Paulson) att “Vet du att jag är den enda utespelaren som har spelat i alla matcher”?. Han svarade bara “Jajaja, du har sagt det nu!”. Så det är något som är stort för mig när tränarna gärna vill ha mig på plan. Jag bara tackar och tar emot.

Du har fått väldigt mycket beröm för din uppoffrande spelstil, vad rör sig i ditt huvud under matcherna?
– Jag försöker alltid tänka att jag vill hålla en hög lägstanivå. Ibland känner man att man inte har dagen eller touchen med sig, att det inte stämmer. Då vet jag att om jag i alla fall sliter och krigar för laget har jag gjort någonting bra nerifrån. Sedan går det alltid att toppa det med mål och assist och kreativa grejer. Men har du alltid den basen att du sliter och kämpar för laget kan det bli något riktigt bra av matchen.

Tidigare i veckan tilldelades Gustav Ludwigson priset som “Årets spelare”. Priset delas ut av ÖIS supporterförening Balders Hage vars medlemmar röstade fram Gustav Ludwigson som årets spelare i ÖIS.

– Det är det största. Man kan kolla statistiken, alla vet redan att Diego (Montiel) är den bästa spelaren, han behöver inte få det här priset också. Han vet det själv. Det känns stort för mig att man kan visa för fansen ändå att de tycker om det man gör fast jag inte vinner skytteligan och så. Jag kan tänka mig att det är den uppoffrande spelstilen och inställningen som de gillar. Att jag brinner för klubben. Det är sjukt kul att ha förtroendet från supportrarna. Det är de som är där på läktaren och kollar varje match. Det är stort och värmer lite extra när man tittar tillbaka på den här säsongen. Det är en av de äldsta utmärkelserna som Balders Hage har delat ut. Det betyder väldigt mycket för mig och jag tackar allra ödmjukast för utmärkelsen.

Missa inte!

Årskort 2019 – Upplev ÖIS på plats nästa år
Biljetter till säsongsavslutningen mot Landskrona BoIS 10 november