Nyheter


Möt Albin Skoglund: ”Kul att få komma hit”

27 juli 2017

Tidigare i månaden anslöt Albin Skoglund till ÖIS på lån från Häcken. 20-åringen har avverkat första veckorna i klubben och även hunnit debutera. Hans första intryck av ÖIS har varit positiva.
– Klubben känns större än vad jag förväntade mig med publik, engagemang och allt runt omkring. Det har känts bättre och större än vad jag trodde, säger Albin Skoglund.

Redan som fyraåring började Albin Skoglund spela fotboll. Första klubbadressen var Finlandia/Pallo AIF, den lokala klubben nära föräldrarhemmet på Hisingen. När Albin sedan blev elva år bytte han till BK Häcken där han tillbringade många år innan han anslöt till ÖIS. Därmed återförenas han med barndomskompisen Rasmus Bozic Andernil som gjort en likadan resa. Från Finlandia/Pallo, via Häcken till ÖIS.

– Vi har känt varandra sedan 4-5-årsåldern. Vi bodde jättenära varandra och spelade alltid fotboll och tränade tillsammans efter skolan. Vi har spelat i samma lag i många år. Jag har känt honom väldigt länge, säger Albin Skoglund.

Hur är det att återförenas med Rasmus nu på seniornivå?
– Det är jättekul. Det känns alltid bra att någon som man känner när man kommer till ett nytt ställe, säger Skoglund.

20-åringen har nu tränat med ÖIS i några veckor och känner att han har kommit in i laget bra.
– De har varit jättesköna. Jag har kommit in i gruppen väldigt bra. Redan från första dagen har de varit jättetrevliga. Det har varit väldigt kul att få komma hit. Till en annan miljö och spela fotboll igen.

De senaste åren har det varit snålt med speltid för Skoglund. 2015 gjorde han sin allsvenska debut genom ett kort inhopp. I lördags mot Helsingborg kom det blott andra framträdandet i seriesammanhang på A-lagsnivå.

– Det var svinkul. Riktigt roligt. Sen gick det inte som vi hade hoppats, men jag tycker att det var riktigt roligt att få spela. Jag vet inte om man riktigt kan räkna med mitt korta inhopp i allsvenskan på någon minut. Jag ser matchen mot Helsingborg som min riktiga debut på seniornivå.

Hur viktig är det för dig att få dessa matcher på seniornivå?
– Det är jätteviktigt. I början i A-laget hos Häcken kändes det jättebra, man var glad att få den träningen. Men när du sen går där i två år utan att få spela riktiga matcher känns det som att man saknar något. Det har varit matcherna. Så det känns bra och viktigt att vara här nu.

I förlustmatchen mot Helsingborg fick han 90 minuter längst fram tillsammans med Johan Elmander – Som har 80-talet landskamper, flera mästerskap och en lång utlandskarriär på sitt konto.

– Det var så klart jättekul. Man känner sig lite tryggare när man har en sån spelare bredvid sig. Jag har tränat med en del spelare i Häcken som har varit med på en hög nivå väldigt länge. De kommer alltid med bra tips och snackar med en. Det kändes jättebra med Johan (Elmander).

Hur tycker du att samarbetet fungerade?
– Det funkade så där. Vi har inte tränat så mycket tillsammans, men får vi bara lite mer träning tillsammans tror jag att det kan bli väldigt bra.

Hur ser du på dina chanser till att få starta fler matcher?
– Vi får se. Det har känts bra än så länge. Nu har vi fått in en till anfallare (Hakeem Araba). Det ser bra ut i truppen, men jag hoppas att få spela. Det är upp till mig själv, hur jag presterar.

Samtidigt berättar ynglingen att han trivs bäst ett snäpp längre bak i banan. Nummer 10-rollen är favoritpositionen tillsammans med rollen som vänsterytter.
– Jag gillar att hamna i situationer bakom motståndarnas mittfält och framför backlinjen. Så att man kan slå den sista avgörande passningen eller gå på eget avslut. Spelar jag på vänsterkanten gillar jag att komma in i planen mycket och hamna i samma situationer. Det är där jag trivs bäst.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– En hårt arbetande innermittfältare med lite mer åt offensiva hållet. Det känns bra i den sista tredjedelen. Samtidigt känner jag mig hyfsat stark defensivt så lite som en box-till-box spelare.

Landslagsmeriterade Skoglund är på lån i ÖIS hela hösten, säsongen ut. En tid som den offensiva pjäsen vill få ut så mycket som möjligt av och hjälpa laget.

– För egen del vill jag spela matcher. Det är det jag har saknat tidigare. Sen känns det väldigt kul att komma till ett lag som spelar bra fotboll och vill vara med och kriga i toppen. Jag har följt laget och sett en del matcher. Jag vill vinna så många matcher som möjligt.

Hisingesonen berättar att han är nöjd med första tiden i ÖIS som överraskat honom positivt.
– Klubben känns större än vad jag förväntade mig med publik, engagemang och allt runt omkring. Det har känts bättre och större än vad jag trodde.

Avslutningsvis. Det som ofta kommer på tal när det gäller dig. Din morfars bror var ingen mindre än Lennart ”Nacka” Skoglund. En av Sveriges absolut största fotbollsprofiler genom tiderna. Är det jobbigt att alla tar upp det eller känner du mest en stolthet kring det hela?
– Jag är mest stolt. Det är aldrig någon som jämför oss utan bara tar upp det och frågar om det lite. Det tycker jag är jättekul, inte jobbigt alls.

FAKTA
Namn: Albin Skoglund
Född: 1 februari 1997
Position: Offensiv mittfältare
Moderklubb: Finlandia Pallo AIF
Tidigare klubbar: Finlandia Pallo AIF, BK Häcken

Hjärtligt välkommen till ÖIS, det vackraste av sällskap, Albin!

 

Biljetter till nästa match: Örgryte IS – Norrby IF 31 juli

 

Text: Johan Velagic