Nyheter


Möt ÖIS nyförvärv Freddie Brorsson

Trots sina 21 år går Freddie Brorsson nästa år in på sin fjärde säsong på elitnivå. I fjol gjorde han 23 matcher för Trelleborgs FF under sin debutsäsong i Allsvenskan. Nu hoppas han slå sig in i ÖIS startelva 2019.

Freddie Brorsson har Trelleborgs FF som moderklubb. Efter att ha spelat i både BK Näset och Malmö FF under sina ungdomsår återvände han till Trelleborg säsongen 2015. Lagom till klubbens klättring. På tre säsonger tog sig Trelleborg från Division 1 till Allsvenskan.

– Det var väldigt speciellt. Året innan, 2014, var Trelleborg bara något mål från att åka ner från Division 1 till Division 2. Trelleborg slog just ÖIS faktiskt med 4-2 i sista omgången och klarade sig med minsta marginal. Året efter förstärktes laget med bland annat Salif Camara Jönsson och Kristian Haynes som gav Trelleborg ny energi och vi gick upp till Superettan ganska bekvämt. Jag var inte särskilt delaktig då jag var skadad, men det har varit kul ändå, säger Freddie Brorsson.

Efter att ha missat hela säsongen 2017 på grund av skada var han tillbaka i år. Under sin debutsäsong i Allsvenskan gjorde han ett mål och en assist på 23 framträdanden för Trelleborg.

– Jag var egentligen inte tillbaka i matchform förrän i maj kände jag. Det var min första säsong i Allsvenskan som var en serie jag aldrig hade spelat i tidigare. Jag trodde kanske inte att jag skulle få spela så mycket som jag gjorde just för att jag hade varit skadad. Så för egen del har det varit rätt positivt med mycket speltid. Samtidigt har det varit tufft lagmässigt och då blir det lite svårare individuellt också. Men överlag är jag nöjd med min säsong, säger Freddie Brorsson.

För själva laget gick det betydligt tyngre. Inför sommaruppehållet låg laget strax över kvalstrecket. Sedan kom raset. Under säsongens 20 sista matcher skrapade skåningarna endast ihop fyra poäng och vann inte en enda match. Senaste vinsten kom 24 maj.

– Vi avslutade våren väldigt bra och tog sju poäng på de tre avslutande matcherna, det såg rätt bra ut där ett tag när vi gick in till sommaruppehållet. Men efter det vann vi inte en enda match under hela hösten. Det har varit ett tungt halvår där ingenting fungerade egentligen. Vi var nära i några matcher, bland annat mot IFK Göteborg som kvitterade mot oss i den 10:e tilläggsminuten. Det har varit mycket motvind. Vi räckte inte till helt enkelt, tyvärr, säger Brorsson.

För Freddies del är det kanske två matcher som sticker ut lite extra. Matcherna mot Malmö FF. Inte bara för att han har ett förflutet i klubben utan för att hans ett år äldre bror, Franz Brorsson, spelar i laget som mittback.

– Min första match från start i Allsvenskan var mot just Malmö. Min bror skulle egentligen inte starta den matchen, men en kvart innan avspark skadades en av deras mittbackar och då fick Franz starta ändå. Det var ganska speciellt med min första start i Allsvenskan och spela mot min bror. Dessutom vann vi matchen med 1-0 så det var väldigt roligt, säger Brorsson.

Stötte ni på varandra mycket under matcherna?
– Det var inte så många dueller i just den matchen jag spelade på min vänsterkant och han spelade som vänster mittback. I höstmötet mot Malmö sen var det fler dueller mellan oss, men då förlorade vi med 0-3. Men det var ändå kul att möta sin bror.

Pappa Jonas Brorsson är även han en gammal spelare för Trelleborg. En riktig fotbollsfamilj helt enkelt.

– Det är klart att det har blivit mycket fotboll i trädgården med pappa och Franz. Jag har även fått mycket hjälp under åren och får fortfarande tips från dem.

Mycket fotbollssnack under familjemiddagarna?
– Det är prat om allt möjligt, men det glider väldigt lätt in på fotbollen. Det gör det.

Från och med nästa år har han familjen på distans då han så sent som i går fredag skrev på för ÖIS.

– Efter att ha besökt ÖIS och träffat både Thomas (Askebrand) och Kent (Carlzon) blev jag säker på mitt beslut. Thomas hade en klar plan om hur han vill ha mig som spelare. Det är en fin anläggning med en träningsplan i riktigt bra skick, staden verkar också väldigt bra. Sedan har jag fått ett väldigt varmt välkomnande av alla i klubben. Både från Thomas och Kent, men även från personalen på kansliet och folk runt omkring klubben. Jag har en positiv känsla.

Vad har du för förhoppningar på säsongen 2019?
– Jag vill hjälpa Örgryte så gott jag kan. Ta en startplats och bidra till laget. En målsättning är att vara med i toppen och kanske till och med gå upp.

Vad är det du hoppas kunna bidra med?
– Löpa hårt. Jag vet att Thomas (Askebrand) verkligen vill att vi ska springa mer motståndarna. Vara starkare än motståndarna. Sen vill jag så klart även bidra med individuell kvalitet med poäng eller andra sätt på planen.

ÖIS Fotboll hälsar än en gång Freddie varmt välkommen till det vackraste av sällskap.

Missa inte!

Årskort 2019 – Upplev ÖIS på plats nästa år

Klä dig varmt – Kolla in vår webshop Store 1887

Läs om ÖIS nyförvärv 2019