Nyheter


Möt ÖIS nyförvärv Fredrik Andersson

Sommaren 2015 gjorde han sin senaste träning på ÖIS-gården. 3,5 år och två SM-guld senare var han tillbaka. Fredrik Andersson fick ett varmt välkomnande i samband med lördagens träningspremiär och blickar nu framåt mot säsongen 2019.

Intresset för ÖIS träningspremiär var stort. Hundratals åskådare fyllde sidorna runt träningsplanen på ÖIS-gården när årets första träning genomfördes.

– Det var fantastiskt! Det var väldigt mycket mer människor på plats än vad jag hade kunnat tänka mig. Jättekul att så många kom och att så många stannade kvar och lyssnade på intervjuerna efteråt också. Jag är väldigt glad för det, säger Fredrik Andersson.

» Bildspel från träningspremiären

Hur tycker du att första träningen gick?
– Det är som alltid med första träningen. Det är lite ringrostigt och så där, men det var skönt att komma igång. Sen släppte jag in för lite många mål för att vara helt nöjd, men det var roligt, säger Fredrik Andersson.

Du fick ett par skor till slut?
– Ja, akademichefen (Andreas Karlsson) fick fram ett par skor till mig. Jag får köra i de skorna den här veckan så får jag åka ner till Malmö och hämta mina grejer nästa vecka, säger Fredrik Andersson.

Efter avslutad träning intervjuades Fredrik Andersson, Stojan Lukic och Thomas Askebrand av speaker Pontus Forslund i en fullsatt sal uppe på ÖIS-gården. Målvaktens intervju avslutades med en applåd som aldrig verkade ta slut.

– Det har varit otroligt mycket kärlek och det är verkligen jätteroligt. Det är ett tecken på att man gjorde någonting bra förra gången man var här, att folk uppskattar att man är tillbaka nu. Jag blir väldigt varm i hjärtat av det, säger Andersson.

De första träningarna är avklarade och försäsongen igång. Nu blickar 30-åringen fram mot kommande säsong.

– Jag hoppas att vi kan bygga vidare på det ÖIS hade förra året. Att vi fortsätter på den här vägen. Det jag kan bidra med från tiden i Malmö är vinnarmentaliteten och vad som krävs. Det ska vi trycka på varje dag. Dippen som kom förra året ska inte accepteras i år. Hade inte den dippen kommit hade ÖIS förmodligen spelat i Allsvenskan i år, samtidigt kanske klubben inte riktigt var mogen för en uppflyttning förra säsongen. Det känns oerhört inspirerande att bygga vidare på förra säsongen, säger Andersson.

Kan du utveckla vad det finns för vinnarmentalitet i Malmö som du hoppas kunna ta med dig till ÖIS-gården?
– Kulturen är att vinna, vinna, vinna och du kan aldrig vinna för mycket där nere. Det är krav och stort tryck utifrån. Exempelvis som när vi ledde mot Midtjylland i Europa League med 2-0 vilket är ett fantastiskt resultat och supportrarna sjöng “Vi vet vi kan, 3-0 till Malmö”. De vill bara ha mer hela tiden, det enda som räknas är att vinna och helst med stora siffror. Det är något jag har lärt mig att leva med, säger Andersson och fortsätter.

– Jag kom ju till klubben mitt i Champions League när Åge Hareide var tränare där, en fantastisk ledare. Jag förstod ganska snabbt att det var något annorlunda här så det gällde bara att anpassa sig. Att varje träning räknas. Visst kan du ha dåliga dagar, men du får inte ha flera dåliga dagar för då kommer du att få höra det från både tränare och truppen. Jag har alltid varit en tävlingsmänniska, men det är lätt att säga och en annan sak att vinna. Det måste sitta i väggarna. Samtidigt kanske det är det lättaste att ändra på. Om du inte har det tekniska eller taktiska kunnandet kan du fortfarande ha inställningen att alltid jobba 110 procent och göra allt gör laget och bidra på det sättet.

Under sin tid i Skåneklubben hann Andersson vara med om två SM-guld, två finaler i Svenska Cupen och två europaspel. Under sina 3,5 år i klubben spelade han tio matcher i Allsvenskan.

– Det var väl den största anledningen att jag lämnade Malmö. Jag vill spela matcher varje vecka och vara en bidragande orsak. Jag ska inte säga att jag blev mätt, men jag var med om det mesta under min tid i Malmö som är få förunnat. Nu känner jag att jag däremot vill bidra ute på plan också. Att spela vecka in och vecka ut. Se om jag har blivit bättre vilket jag tror att jag har, men det visar ju sig inte förrän matcherna spelas och det är det jag vill testa.

I sin jakt på speltid har Skenesonen nu vänt hem till ÖIS igen. Från tiden senaste sejouren är en kvartett spelare kvar i ÖIS: Danny Ervik, Hannes Sahlin, Jakob Lindström och Daniel Paulson.

– Det känns som en otrolig härlig och enkel grupp. De verkar ha väldigt roligt tillsammans och försöker göra olika aktiviteter lite då och då vilket jag tycker är jätteviktigt för att försöka hitta den där gruppdynamiken. Det känns som de har lyckats med det och att det inte kommer att vara några problem alls att komma in i det här gänget. Sen underlättar det att jag har varit i klubben tidigare, det var nästan som att jag kom in på en träning för 3,5 år sedan. Väldigt naturligt och enkelt.

Men här inne på ÖIS-gården ser det lite annorlunda ut nu jämfört med tidigare va?
– Ja, det håller på att bli jätte-, jättesnyggt här nu med renoveringen. Det är en fantastisk miljö att vistas i här på ÖIS-gården. Jag föredrar att ha en träningsanläggning som inte är kopplad till själva arenan utan ligger lite mer avskilt.

Avslutningsvis. Vad är dina första intryck dina målvaktskollegor Oskar Blank och Hjalmar Bäckström? Båda är 18 år, varit uppe och tränat med A-laget i princip hela fjolåret och även varit iväg på landslagsläger.

– Jag hade varit jätteglad om jag själv var så stor och välvuxen när jag var 18 år. De har alla förutsättningar för att lyckas. Jag pratade med dem under första träningen att jag kommer finnas där för dem. Att jag kommer pusha, stötta och lära så mycket som möjligt. Jag gillar när det är mycket high fives och det är den miljön. Är det nånting är det bara att fråga på och att vi ska ha roligt tillsammans. Att de inte behöver be om ursäkt om de skulle göra något misstag vid någon övning på träning och så. Jag är väldigt lättsam att ha att göra med. Jag kommer hjälpa de så mycket som möjligt med erfarenheten jag har samlat på mig, om de vill ha hjälp så klart. Jag tror att vi kommer kunna lära mycket av varandra.