Nyheter


Möt ÖIS nyförvärv Fredrik Zanjanchi

Efter 65 mål på tre säsonger tar nu Fredrik Zanjanchi klivet upp till elitfotbollen och Superettan. I dag onsdag blev det klart att 22-åringen ansluter till ÖIS. Här är en första intervju med anfallaren.

Under de senaste åren har Fredrik Zanjanchi varit med och hjälpt klubben i sitt hjärta Hisingsbacka FC med en mäktig klättring i seriesystemet. Från det att Zanjanchi började spela kontinuerligt med A-laget 2016 tog sig klubben från Division 4 till Division 2 efter två raka seriesegrar.

– Det var jättehäftigt. Vi var som en stor familj. Det blev så mycket mer än bara fotboll. Det var otroligt kul att få vara med på en sådan resa, helt fantastiskt, säger Fredrik Zanjanchi.

Under dessa tre säsonger har Zanjanchi smällt in imponerande 65 mål.

– Det är jättekul att göra mål. Jag älskar att göra mål. Att göra mål är det bästa som finns. Att vinna matcher är det viktigaste, men att få göra mål och bidra på det sättet är fantastiskt, säger Fredrik Zanjanchi.

Hur kommer det sig att du gör så mycket mål?
– Jag vet inte. Med min snabbhet tror jag att jag kommer till många lägen. Det har inte varit så många som har hunnit med när jag har spelat med Hisingsbacka. Sen har jag nött väldigt mycket avslut på träningar och efter träningar så jag vet väl ungefär vad jag ska göra, säger Zanjanchi.

Hur många mål gör du i Superettan nästa år då?
– Haha, ni får vänta och se, säger Zanjanchi.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– Mycket fart. Jag gillar att spela djupledsfotboll. Är ganska snabb. Det är väl det jag skulle säga egentligen. Jag jobbar alltid hårt för laget, jag ger aldrig upp. Målfarlig.

Efter två raka avancemang slutade Hisingsbacka FC näst sist i årets Division 2 vilket betyder att klubben trillar ner en division till nästa år. En av de mest minnesvärda matcherna Zanjanchi spelade i år på Backavallen var mot just ÖIS i Svenska Cupen där ÖIS vann med 5-1.

– Det är bland de större matcherna vi har spelat i Backatröjan. Det var tur att vi fick ett Göteborgslag så att det blev ett derby så att säga. Det var jätteroligt med bra tryck och mycket folk på läktaren. Jag har bara goda minnen från den matchen även om vi inte vann.

Under åren efter studenten har han utöver spelat fotboll för Hisingsbacka även arbetat som lärarvikarie på Rambergsskolan. I augusti började han däremot plugga journalistik som han snabbt tog en paus ifrån.

– Fotbollen har alltid varit prio ett, men jag kände samtidigt att jag måste tänka på min framtid utan fotbollen. Sedan dök allt det här upp och då var det självklart val för mig att skjuta upp studierna för att satsa allt på fotbollen. Det är det jag har velat hela mitt liv.

Just intresset kring för fotboll och sport var det som fick Zanjanchi att börja plugga.

– Jag har ett stort sportintresse överlag, men fotboll i synnerhet. Jag har alltid gillat att skriva så jag började att plugga för att bli sportjournalist.

Skolbänken byttes däremot snabbt ut mot fotbollsplanen igen. I dag onsdag skrev anfallaren på ett tvåårskontrakt med ÖIS.

– Det är fantastiskt att vara här. Det är en dröm som går i uppfyllelse då det är något jag har kämpat för hur länge som helst. Det känns helt otroligt. Att det är ÖIS också känns jättebra. Det är en anrik förening med fin historia vilket är väldigt kul. Jag är tacksam för den här chansen jag får hos ÖIS nu.

Varför blev det ÖIS?
– ÖIS har funnits med i bilden sedan dag 1 i år egentligen. Kent (Carlzon) har varit och kollat många matcher i år och har visat intresse. Jag var här på ÖIS-gården för ett tag sedan och pratade med Thomas (Askebrand). Han hade en tydlig bild och plan för mig vilket var viktigt när jag tog beslutet nu.

Vad är dina första intryck av ÖIS som förening?
– Första gången jag var här när jag träffade Thomas fick jag intrycket av att det är en klubb som är tydlig vad de vill och har en tydlig målsättning. Att allt är proffsigt och sköts bra. Alla delar jag har sett än så länge funkar jättebra. Jag är väldigt förväntansfull med vad som väntar.

Den allra första kontakten med ÖIS kom däremot betydligt tidigare. Redan som 14-åring var han på ÖIS-gården och provspelade tillsammans med andra spelare från Hisingsbackas talangfulla 96-kull.

– Jag, brorsan (Martin Zanjanchi), Carlos Strandberg och Mark Fezarit (nu IK Oddevold) var här i ÖIS och tränade en vecka och spelade någon match. Det är kul att vara tillbaka här igen nu.

Vad hoppas du kunna bidra med i ÖIS?
– ÖIS har sett spännande ut på sistone, med en tydlig målsättning att ta sig framåt. Jag hoppas kunna bidra med mycket poäng och hårt jobb.

Vad har du för förhoppningar på din första säsong på elitnivå?
– Det är klart jag är väldigt ödmjuk. Det är en omställning helt klart. Från Division 2 till Superettan. Jag vet att det är hårt jobb som väntar. Jag kommer att kriga på.

Missa inte!

Årskort 2019 – Upplev ÖIS på plats nästa år

Välkommen till ÖIS, Fredrik Zanjanchi!

Även Oliver Stanisic klar för ÖIS

Läs mer om Oliver Stanisic