Nyheter


Möt ÖIS videoanalytiker Nima Safai

I fjol anslöt han till ÖIS som assisterande tränare i ÖIS P16. I år har han avancerat upp till P17-laget och samtidigt skrivit på för en roll i A-lagets ledarstab som hjälptränare. Möt Nima Safai – ÖIS nya videoanalytiker.

Nima Safai är född och uppväxt i krokarna runt ÖIS-gården och har alltid haft ÖIS som sitt lag. Sällskapet är även hans moderklubb där han spelade i ungdomsverksamheten fram till 12-13-årsåldern.

Efter sju år i London anslöt Nima till ÖIS inför fjolårssäsongen som assisterande tränare till P16-laget. Under sommaruppehållet fick han sedan en roll i A-laget där han ansvarade för den analytiska delen.

– Jag har alltid varit av åsikten att videoanalys tillsammans med andra bitar som exempelvis sportpsykologi, är bland de yttersta faktorerna som förhöjer en ledarstab och ett lag och tar de till nästa nivå. Jag visste att det inte fanns i ÖIS och eftersom jag är bekant med videoanalys då jag har arbetat med det innan jag satte ihop lite arbetsprover på eget initiativ och förde vidare det till Thomas (Askebrand) och Fredrik (Björck). Sedan pratade vi med varandra och på den vägen är det, säger Nima Safai.

Inför i år har 27-åringen avancerat i akademin och är numera assisterande tränare för P17-laget samtidigt som han även skrev på som hjälptränare med fokus på videoanalys för a-laget.

– Hur klyschigt det än må låta är det en otrolig ära för mig. Att gå från att hålla på en klubb sedan man var barn och följa alla matcher oavsett vilken division de har spelat i till att ta steget och börja jobba för ÖIS. Det blir väldigt speciellt att komma till klubben i sitt hjärta. Sen är det otroligt tacksamt att jobba med Thomas som är fantastiskt duktig på det han gör. Han har nästan blivit lite som en mentor för mig och hjälpt mig att växa som tränare, säger Nima Safai.

Innan Nima anslöt till ÖIS i fjol bodde han i London i sju år där han bland annat jobbade med videoanalys och tränade olika klubbar i de engelska divisionerna.

– Det var i England jag började arbeta med fotboll och det var där och då jag bestämde mig för att det var det här jag ville göra. Att arbeta med fotboll, säger Safai.

Trots hela sju år utomlands var det inte många ÖIS-matcher han missade.

– Det var många fulstreams på dåligt internet borta i England. Åren i Division 1 var det inte jättelätt att hitta ÖIS matcher på datorn. Sen var det jättespeciellt att komma tillbaka till ÖIS-gården igen efter alla år. Jag hade inte varit här sedan min sista fotbollsträning som 12-13-åring. Det var fortfarande grus där konstgräsplanen är nu när jag var här senast.

Mer konkret, vad är dina arbetsuppgifter i ÖIS som videoanalytiker?
– Det är egentligen två delar. Jag tittar på motståndarna och jag tittar på oss själva. Motståndardelen är rätt konkret. Jag kollar mellan 5-10 matcher som de kommande motståndarna har spelat och sen bryter jag ner det efter spelfaser. Hur de spelar i anfall, försvar, omställningar/kontringar, fasta situationer och så vidare. På det viset kan vi konkretisera deras spelidé och hur de kommer att spela mot oss. Då brukar jag sitta med Thomas (Askebrand) och ledarstaben och gå igenom allt. Det är väl det som är huvudsaken med min roll, att jag ska kunna svara på allt. När det gäller oss själva handlar det mest om efteranalyser efter varje spelad match. Jag tittar på varje match vi spelar tre gånger kanske och bryter ner det för att se vad vi gjorde bra och mindre bra.

Vad är charmen med det analytiska?
– Jag gör mina videoanalyser utifrån en fotbollstränares perspektiv då jag var det innan jag började med det analytiska. Vanligtvis som tränare går du väldigt mycket på magkänsla. Det analytiska arbetet hjälper till att konkretisera alltihopa. Jag tror att man underskattar hur många olika perspektiv från det analytiska. Både med video och med statistik. Att hitta förbättringsområdena, både kortsiktigt och långsiktigt. Sen är tanken att spelarna ska kolla på sig själva och försöka implementera bitarna vi pratar om både i träning och i match för att hela tiden kunna utvecklas och bli bättre.

Vad skulle du säga är den största utmaningen med det analytiska?
– Det kan bli lite flummigt ibland. Man måste hitta det rätta arbetssättet för att konkretisera allt. Hur man tar saker från video och får ut det på fotbollsplanen. I verkliga livet.

Om du får drömma dig bort, vad ser du för möjligheter med din roll i a-laget?
– Det finns en otrolig utvecklingspotential för den här rollen. Nästa steg hade varit att jobba mer individuellt med spelarna. Att klippa ihop sekvenser för samtliga spelare och gå igenom det på mer detaljerad nivå med dem. Det går även att jobba med de olika lagdelarna och göra klipp för försvarsenheten, anfallarna, innermittfältet och så vidare. Möjligheterna för den här rollen är många och jättespännande. Jag ser verkligen fram emot att sätta igång med jobbet inför säsongen!

ÖIS Fotboll hälsar Nima varmt välkommen till både A-laget och P17-laget.

Missa inte!

Årskort 2019 – Upplev ÖIS på plats i år

Bortakortet 2019 – Häng med ÖIS på bortaplan

Klä dig varmt – Kolla in vår webshop Store 1887