Nyheter


Nu rustar vi för Superettan 2016

7 december 2015

I veckan gjorde spelarna årets sista träning vilket innebär är säsongen 2015 är slut. Som avslutning innan semestern fick spelarna lite julklappar och träningsscheman för att hålla igång tills säsongsstarten i januari. Dock kommer en del spelare inte komma tillbaka efter ledigheten. Pierre Edström sitter nu ner tillsammans med sportrådet och ser över både organisationen runt laget och spelartruppen.

Nyförvärv & läget i truppen just nu.

”Vi i sportrådet anser att det viktigaste är att truppen blir bra, inte att den är fylld idag”.
Karl Corneliusson som är ledamot för fotbollsfrågor i styrelsen och ledande i arbetet i sportrådet säger att klubben siktar på att ha en trupp på 20 + 2 spelare. Men han poängterar också att det beror lite på hur truppens slutliga sammansättning blir samt hur budget
för spelarlöner kommer att se ut. Arbetet med rekryteringen till truppen följer tre tydliga kriterier: Kvalitet, personlighet och ekonomi. Varje position har en tydlig kravprofil som ska uppfyllas av spelaren. Dessutom måste spelaren passa in i gruppen som person och kostnaden ska ligga på en sund nivå i förhållande till spelarens kvalitet och potential.

Enligt Corneliusson är ambitionen är att etablera klubben minst som ett mittenlag säsongen 2016. Han anser att laget behöver fortsätta att utveckla spelet. Det gjordes många mål under säsongen och det vill han fortsätta se. Han pekar också på att försvarsspelet kommer att prövas lite annorlunda i superettan, motståndet är bättre och flera lag spelar lite mer rakt spel. Dessa tankar kommer att finnas med i den fortsatta scoutingen till nästa säsong.

Sportrådet arbetar efter en prioriteringsordning när det gäller spelare. De har vissa positioner som anses vara viktigare än andra att värva spelare till. Under året har sportrådet tillsammans med scouter följt en hel del spelare. Arbetet med att forma nästa års trupp är i full gång och då värderas både etablerade spelare och framtidsnamn. Sportrådet har givetvis koll på flera spelare i ungdomsakademin också.

Det är flera röster som höjts från supporterhåll som ifrågasätter varför flera namn lämnar laget men att det inte värvas nya spelare. Arbetet med att scouta nya spelare ifrågasätts. Ett exempel är Carl Nyström som valde att spela i GAIS nästa år, istället för att skriva på för ÖIS. Corneliusson menar att klubben presenterar ÖIS verksamhet samt filosofi och hur den tilltänkta spelaren passar in i den bilden på ett bra sätt, men om spelaren väljer ett annat alternativ accepteras det. Sportrådet vill ha spelare som tror på lagets koncept, spelidé och på ÖIS som klubb. Corneliusson anser att klubben har en verksamhet som har väldigt stor potential och han känner sig trygg i de eventuella erbjudanden som lämnas till spelare.

”Vi är ÖIS. Vi ska erbjuda spelare en utvecklande miljö i Sveriges äldsta klubb med engagerade supportrar. Vi har ÖIS-gården och vi spelar på Gamla Ullevi. Bara det är så mycket mer än vad många andra klubbar kan erbjuda på superettannivå. Vi vill ha spelare som vill utvecklas hos oss, med oss. Antingen ska man komma till ÖIS och utvecklas som människa och som spelare och vara med och spela ÖIS upp i Allsvenskan, eller så ska man prestera bra i ÖIS under en period och gå vidare till högre nivåer. Vi vill ha hungriga, motiverade spelare som vill vinna matcher med ÖIS klubbmärke på bröstet!” – Karl Corneliusson.

Ytterligare förstärkningar runt truppen
Dessutom förstärker klubben runt laget. Dime Jankulovski blir målvaktstränare och U21-tränare. Han kommer också vara tredjemålvakt i A-laget. Jankulovski spelade i ÖIS säsongen 2003 och kom tillbaka till klubben i somras och har suttit några matcher på bänken under höstsäsongen.

”Grymt skoj och jättemotiverande att vara tillbaka. Jag var med lite under säsongen på bänken och det som drivs i laget och klubben är något som passar mig väldigt bra. Målsättningar för säsongen är att målvakten ska hålla nollan och att U21 ska vinna matcher.” – Dime Jankulovski

Roland Kaldeus kommer att lämna arbetet med lagets fysiska hälsa och klubben plockar istället in nya: fysioterapeuterna Erik Nexborn. Sedan tidigare finns Roger Nordstrand som väljer att förlänga sitt kontrakt. Nexborn säger att det ska bli spännande med nytt år i superettan och kul att utveckla och jobbar vidare med det arbetet som påbörjades under denna säsong. Han kommer tillsammans med Roger arbeta med rehab och styrketräning och gemensamt ska de få fram de allra bästa förutsättningar för laget. Nexborn var sjukgymnast i ÖIS 2012-2013 och nu är han tillbaka till säsongen 2016.

Det blev nyligen klart att Andreas Berndtsson flyttas upp till A-laget. Niklas Allbäck, ÖIS akademichef, är väldigt stolt över Berndtssons uppflyttning:

”Jag gläds med Andreas att han efter mycket hårt jobb ges den här möjligheten att fortsätta sin fotbollskarriär i ÖIS efter nästan 10 år i vår Akademi! Andreas har aldrig stressat eller tagit lätt på sin egen utveckling utan har jobbat hårt för hela tiden ta steg i och utveckla sin fotbollskunskap vilket nu är varför han ges den här möjligheten. Att en riktig ÖIS:are nu kliver in i A-truppen kryddar det hela bara lite mer!”

Hittills har Johan Hedman, Stellan Carlsson, Henrik Carlsson, Robin Ingvarsson, André Nilsson (utlånad till Holmalund) och Anton Sandberg Magnusson lämnat ÖIS, medan Andreas Östling, Fredrik Björck, George Mourad och Alexander Vrebac nyligen har förlängt sina kontrakt med klubben. Detta innebär att i dagens läge har ÖIS 17 spelare att ställa på planen säsongen 2016.

/Pierre Edström
Klubbdirektör