Om Örgryte IS


Vår historia

I Begynnelsen var Rödblått

ÖIS Fotbollssektion har en lång och intressant historia. Örgryte IS är Sveriges äldsta aktiva fotbollsklubb. Vi brukar säga att det var vi som lärde Sverige att spela fotboll.

Historia och kulturarv är identitetskapande som kollektivt minne. Vårt förflutna har gett oss ÖIS:are gemensamma upplevelser som genom vårt kollektiva minne till stor del definierar oss i dag och det vi gör idag definierar oss inte bara i vår samtid utan också i vår gemensamma framtid. Vi ska vara stolta över vårt arv men inte blunda för det som inte alltid varit bra. Nyckeln till historiemedvetenhet är nyfikenhet.

Stoltast kan du vara över att du är en del av landets längsta fotbollssammanhang.
I 125 år har vi kunnat spela tävlingsfotboll i Örgryte IS.
I 125 år har vi kunnat gå på ÖIS-match.
Daniel Paulson och Hannes Sahlin och resten av truppen är arvtagare i rakt nedstigande led till Aron Hammarbäck och William Scott och de andra i 1890-talets Skottelag.

Fakta Örgryte IS
Grundat: 4 december 1887
SM-titlar: 12
Cuptitlar: 1
Övrigt: 22 maj 1892 spelar ÖIS den absolut första fotbollsmatchen i Sverige och vinner med 1-0 mot Lyckans Soldater på Heden.

Detta är bara ett kort, kort, utdrag av vår fina och stolta historia över 130 år. För att läsa mer om vår historia rekommenderar vi varmt att besöka vår kära speaker Pontus Forslunds hemsida ”Lirarnas Historia”. Där har han samlat väldigt mycket och väldigt läsvärt material från begynnelsen och framåt.