Nyheter


Rapport från medlemsmötet 9 oktober

9 oktober 2017

ÖIS höll under måndagen 9 oktober ett medlemsmöte på ÖIS-gården. Under årets tredje medlemsmöte summerades året 2017 så här långt och det blickades framåt.

Som vanligt var det ordförande Joacim Nordh som inledde medlemsmötet i en välfylld sal på ÖIS-gården.
– Det har hänt mycket i föreningen sedan senaste mötet. Mycket som är bra tycker vi, sade Joacim Nordh.

Ordföranden summerade sedan samtliga delar av verksamheten. Ekonomin beskrevs som ansträngd, medan akademin fick mycket beröm för sina insatser denna säsong.
– Jag har sagt det tidigare och säger det igen en bra förening byggs på en bra akademi. Det är väldigt kul att se vilka resultat akademin har gjort i år, säger Nordh.

Därefter kom Nordh in på de sportsliga resultaten som har förbättrats på senare tid. Det följdes upp av en uppdatering kring ledarstaben. Marcus Lantz är som bekant inte längre är kvar i klubben. Sören Börjesson är ny huvudtränare och Fredrik Björck ny assisterande tränare efter önskemål från spelartruppen. Som ”resurs/bollplank” har meriterade Erik Hamrén klivit in. Något som enligt många i salen gett en positiv effekt på spelartruppen.

Ordförande Nordh berättade även att arbetet med att rekrytera en ny huvudtränare är igång. Klubben är i dagsläget nere på två kandidater förklarade han. Att behålla konstellationen med Sören Börjesson och Fredrik Björck är också ett alternativ, enligt Nordh.

Joacim Nordh summerade det nuvarande läget i föreningen på följande vis:
– Läget är halvt okej. Jag är nöjd med många delar, men vi tappar lite för mycket intäkter och måste få mer publik till matcherna. Men riktningen överlag är bra.

Framtiden då? Den högsta prion ligger på att skapa nya intäkter. Närmast väntar också ett arbete med att förhandla om utgående kontrakt med spelare i A-truppen. Utöver det gäller det som vanligt att fortsätta utvecklas inom alla område.

Marknad – Niklas Allbäck
Då Dan Jonsson inte hade möjlighet att ta sig från Jönköping fick Niklas Allbäck hoppa in och presentera marknadsdelen.

För tillfället ligger ÖIS på 92 procent av budgetmålet för 2017. Närmast väntar nu en intensiv period på tre månader där det finns flera olika projekt som kan inbringa ytterligare intäkter. Exempelvis Enkronasmatchen, ett billotteri, en ÖIS-gala och Ullevi Arena Challenge med mera. Blir kampanjerna lyckade kan ÖIS hamna på 97 procent av budgetmålet.

Ekonomi – Kristofer Allbäck
Näst på tur var storebror Allbäck, Kristofer. Som kassör har han en tuff uppgift att få ihop ekonomin.
– Likviditeten är en stor utmaning varje vecka. Att betala ut alla räkningar. Men vi gör det, vi betalar ut alla löner i tid och allt annat som vi ska, säger Kristofer Allbäck.

Det stora tappet i ekonomin hittas bland publikintäkterna där ÖIS för tillfället ligger hela 585 000 kronor under budget för 2017. Vid tre tillfällen under året har ÖIS till och med gått back på att spela hemma på Gamla Ullevi. Inte heller partnerintäkterna har nått upp till budgeterat mål. Det som väger upp ekonomin någorlunda är under övriga intäkter.

Enligt Allbäck ser även nästa år tufft ut ekonomiskt. Att nå ett plusresultat på 95 000 kronor som var målet i år blir väldigt svårt.
– Ett första utkast i dagsläget visar ännu ett år med nollresultat så att vi kan ha kvar vårt egna kapital på 100 000, säger Kristofer Allbäck.

Därefter berättade han att det arbetas hårt med att hålla nere kostnaderna på alla plan. I år har personalkostnaderna blivit lite högre då det kommit in nyförvärv under säsongen. Avslutningsvis är tanken att budgeten för nästa år kommer ligga lägre än i år.

Seniorfotboll – Joacim Nordh
I Jan-Erik Liens frånvaro fick Joacim Nordh ansvara för presentationen av seniorfotbollen i verksamheten. I A-truppen är det i dagsläget tolv spelare vars kontrakt går ut efter säsongen. Klubben kommer inom den närmsta tiden förhandla med dessa spelare. Även samtliga ledare i A-laget har möten inbokade den närmsta tiden.

Akademi och Ungdomsfotboll – Niklas Allbäck
ÖIS hade tre mål denna säsong:
U16 skulle nå A-slutspel
U17 skulle etablera sig i U17-Allsvenskan
U19 skulle avancera till U19-Allsvenskan

– Vi uppnådde samtliga målen. Svårare än så behöver det inte vara, skämt åsido. Riktningen för akademin är jättebra just nu. Vi är inte i toppen i Sverige. Det ska vi inte vara just nu, men vi är med och spelar och krigar mot de bästa i Sverige. Bättre matcher ger bättre utveckling till våra spelare i akademin som vi tidigare inte har kunnat erbjuda de senare åren, säger Niklas Allbäck.

Dessutom är U19 framme i en ny DM-final. I fjol blev det vinst, i år spelas finalen mot IFK Göteborg 25 oktober.

Därefter tog Allbäck sikte på nästa år och prioriteringar inför 2018. Han meddelade att både spelarutvecklaren Hans Gren och U17-tränaren Steve Nilsson har förlängt sina kontrakt över nästa år också. Fokus nästa år kommer att ligga på att utveckla ungdomsorganisationen, utveckla Wilhelm Fribergs Minnescup, hitta fler intäkter och sätta en målsättning och vision för hela akademin 2018-2022. Dessutom pågår ett spännande samarbete med Real Sociedad som förhoppningsvis utvecklas än mer nästa år.

För 1,5 år sedan inleddes ett samarbete mellan ÖIS och La Liga-klubben Real Sociedad som har resulterat i en lyckad och uppskattad camp under sommaren på ÖIS-gården. Förra månaden var Allbäck nere i Spanien på studiebesök i klubben där de båda parterna kom överens om ett utökat samarbete.

– Samarbetet kommer att fortsätta i minst två år till.
– ÖIS erbjuds att låna en till två spelare av Real Sociedad per säsong.
– ÖIS får skicka ned en akademispelare (16-19 år) per år som får träna med Real Sociedads juniorer. Real Sociedad kommer att stå för alla kostnader.
– ÖIS erbjuds möjligheten att förlägga sitt träningsläger hos Real Sociedad och skulle då få full access till deras anläggning utan kostnad.
– Möjlighet till kompetensutbyte med tränare under säsongen. Real Sociedad har möjlighet att skicka en tränare till ÖIS för kompetensutbyte. Även här skulle Real Sociedad i så fall stå för kostnaderna.
– Utöver allt detta kommer Real Sociedad att besöka ÖIS-gården och Göteborg i november för att kika på möjligheterna att kanske lägga sitt träningsläger här inför nästkommande säsong.

Presentationen avslutades med en härlig applåd från medlemmarna i salen.

Matcharrangemang publik och supportrar – Jesper Lunnevi
Som tidigare nämnt har ÖIS tappat mycket i publikintäkter i år. Jesper Lunnevi inledde sin presentation med att jämföra publiksnittet och medianen på antalet åskådare från 2016 och 2017.

Det såg ut på följande vis:
2016
Snitt: 2 716
Median: 2 018
2017
Snitt: 2 400
Median: 1 713

– Vi kan krasst konstatera att det inte ser bra ut. Med ett andra år i Superettan och med Elmander tillbaka får det räknas som ett misslyckande att vi inte lyckats dra mer publik till matcherna. Efter säsongen kommer vi att sätta oss ner och titta på hur vi jobbar och vad vi kan göra annorlunda och förbättra inför nästa säsong, säger Jesper Lunnevi om siffrorna.

Lunnevi berömde kommunikationen. Att det kommer ut mycket material i de olika kanalerna, men att det samtidigt är den innersta kretsen klubben når ut till. Han konstaterade att ÖIS har svårt att locka ny publik och att återväxten ser svag ut. Även Gamla Ullevi kom upp på tapeten. Arenan är enligt Lunnevi långt från optimal för klubben. En beläggning på cirka tio procent gör det svårt att locka mer publik.

Därefter kom massvis med förslag på förbättring gällande de nyss nämnda problemen. Allt från utveckling av kommunikationen till webshop och arenaoptimering diskuterades.

Juridik och avtal ¬– Malin Berglie
Sist upp på scenen var Malin Berglie som höll det kort. Hon berättade att hon under hösten har arbetat med tränaravtalet efter att Marcus Lantz fick gå.

Och just under måndagen fick Berglie ett glädjande besked. Telemasten som Telenor ville bygga fick avslag. Därmed lever ÖIS förhoppning om att någon gång bygga studentbostäder/hotell.

Det hela avslutades med en applåd efter att ordförande Joacim Nordh tackade samtliga medlemmar som tog sig till ÖIS-gården och deltog i mötet. Därefter bjöds det på korv med bröd. Klassiskt.

 

Var med och stötta Enkronasmatchen mot Gefle IF 16 oktober

 

Text: Johan Velagic