Sammanfattning: Akademins fina vårsäsong - Örgryte Fotboll

Sammanfattning: Akademins fina vårsäsong

Akademin har fortsatt sin fina fjolårssäsong och stått för en än starkare vårsäsong. U19 toppar sin serie och går för allsvenskt avancemang. U17 ligger femma som nykomlingar i allsvenskan. Sju spelare har blivit kallade på landslagsuppdrag. Dessutom har tre juniorer flyttats upp till A-lagets träningsgrupp.
– Vi är glada att kunna visa detta resultat så här långt denna säsong, men vi är inte klara. Vi har en lång väg kvar att vandra, säger spelarutvecklaren Hans Gren.

ÖIS har verkligen fått fart på akademin som i fjol gjorde den starkaste säsongen på flera år. Under våren har det hårda arbetet fortsatt, så även de fina resultaten. Här sammanfattar spelarutvecklaren Hans Gren akademins vårsäsong. Gren ansvarar tillsammans med akademichefen Niklas Allbäck över akademin.

U19 siktar på att göra samma resa som U17 gjorde i fjol. Från division 1 upp till finrummet, allsvenskan. Laget toppar för närvarande U19 Division 1 Södra Götaland. Efter tolv omgångar är ÖIS alltjämt obesegrade, tio vinster och två kryss är facit. Laget har gjort överlägset flest mål i serien, 53 stycken, ett imponerande snitt på 4,4 mål per match. Laget är även tätast bakåt och har hållit nollan i hälften (6) av matcherna och släppt in tio mål. ÖIS har för tillfället radat upp nio raka segrar.

– U19 ångar på i sin serie. Deras vårsäsong liknar U17-lagets säsong i division 1 förra året väldigt mycket. U19 vinner många av matcherna relativt enkelt med många mål och sen finns det några matcher som är lite tyngre då det kanske finns cirka tre lag i serien som är jämbördiga med oss. Det är lite synd för serien, men U19 har gjort det bra och leder. Målsättningen är att ta oss upp i allsvenskan, säger spelarutvecklaren Hans Gren som ansvarar för akademin tillsammans med akademichefen Niklas Allbäck.

U17 har som nykomlingar stått för en stabil insats i allsvenskan. Laget avslutade starkt med sex raka segrar. Bland annat slogs dåvarande obesegrade tabellettan Elfsborg på bortaplan. Boråsarna hade tio vinster och ett kryss och ledde matchen mot ÖIS med 2-0 med bara kvarten kvar. ÖIS lyckades vända och vinna med 3-2. För närvarande placerar sig U17 på en femteplats, endast tre poäng upp till tredjeplatsen. Även om laget släppt in en del mål har U17 även producerat mål, med 36 mål är ÖIS det fjärde målgladaste laget i serien.

– U17 har haft en strålande vårsäsong. Att som nykomlingar i allsvenskan ligga femma i tabellen och ha häng på topplagen är starkt. U17 spelar även södra serien där många bra lag finns. Resultatmässigt är jag väldigt nöjd, men spelmässigt finns det mer att göra, säger Gren.

U16 hade en väldigt motig säsongsstart då massvis med spelare saknades på grund av skador och sjukdomar. I takt med att spelarna kom tillbaka kom även resultaten. Trots 30 insläppta mål på 11 matcher har laget plus i målskillnaden. Med 35 gjorda mål är laget näst bäst i serien på att hitta nätet. U16 jagar en slutspelsplats och är definitiv med i racet.

– U16 hade en besvärlig start på säsongen med extremt mycket skador och väldigt lite folk att tillgå. De hade det kämpigt, men när spelarna väl kom tillbaka började laget producera en hel del poäng och bra spel. Så som vi vill och ska spela i föreningen. Slutet av vårsäsongen avslutades, resultatmässigt, inte så bra, men jag är relativt nöjd ändå. Det är svårt med så lite folk, de gjorde så mycket man kunde önska.

Det var lagens vårsäsonger. Utöver det har akademin glatt på andra sätt under året. Nästa vecka ska William Wästfelt vara med på utvecklingslägret för spelare födda 2002. Därmed är det femte raka året som ÖIS finns representerat på lägret. Bland de lite äldre spelarna har hela sju spelare från akademin blivit kallade på olika landslagsläger. Målvakten Hjalmar Bäckström, mittfältaren Tim Stolt Hermansson och anfallaren Mohamed Said är samtliga uttagna till P17/00 landslagsläger som hålls nästa vecka. Mittfältarna Hugo Melander och Kasper Davidsson blev tidigare i år kallade till Future Team, även det för 00:or. Även bland 01:orna har Högerbacken Kevin Fransson och allroundyttern Tyler Sernling varit iväg på landslagsläger.

– Det är väldigt glädjande. Det följer liksom med på något sätt. Spelarna och tränarna ska ha en stor eloge som visar framfötterna så. Nu har vi tre man med till P17/00-landslagstruppen. Det tycker vi är väldigt starkt och bra gjort. Sen har vi även några 01:or som är med och nosar på landslagsspel. Det kommer bra årskullar för ÖIS nu.

Inte nog med det. Akademins huvudsyfte är att utbilda spelarna och förbereda dem för ÖIS A-lag. Till hösten kommer tre juniorer från U19-laget att finnas med i A-lagets träningsgrupp. Det handlar om 98:orna Jonatan Sahrman och Victor Niklasson samt 00:an Tim Stolt Hermansson. Spelarna kommer att träna med A-laget, men matchas i U21 och U19.

– Det går inte bara att snacka om att vi ska satsa på egna spelare, man måste göra något också för att få upp juniorer till A-laget. Marcus (Lantz) och jag har kommit överens om att vi vill försöka så här nu. Man måste ge spelarna chansen till att känna på hur det är med seniorfotboll under en längre period för att se om de håller för ett kontrakt till nästa år. Det är en bra möjlighet för spelarna att visa upp sig kontinuerligt i hård träning under hösten istället för att man kommer in som helt ny i januari utan den erfarenheten och försöka ta en plats. Nu låter vi några spelare vara med och få den träningen och om de får fortsatt förtroende har de redan en mängd A-lagsträning i sig. Sen är det självklart flera spelare i akademin utöver dessa tre som har chans till samma möjlighet.

ÖIS har verkligen fått fart på akademin. Vad beror det på?
– Det är många parametrar som gör det. Vi har fått en kontinuitet i ledarstaben och delarna kring det. Vi har jobbat mycket och hårt ihop under en tid nu och det ger en trygghet. Vi har även en utbildningsplan och ett spelkoncept som vi följer och som ser likadan ut från 15-åringarna och uppåt. Det har även kommit in en del bra spelare till oss som höjer kvaliteten och konkurrensgraden på ÖIS-gården. Det är bra för alla. Nu ser vi att allt fler spelare söker sig till ÖIS för de ser att det går bra och vi syns i bland annat landslagssammanhang.

Något mer du vill tillägga i din sammanfattning kring akademins vårsäsong?
– Vi är glada att kunna visa detta resultat så här långt denna säsong, men vi är inte klara. Vi har en lång väg kvar att vandra. Nu nosar vi på de större akademierna och får jobba vidare för att kunna utmana på riktigt i framtiden. Vi ska vara där och nosa.

 

Fler nyheter kring akademin under vårsäsongen

 

Tre juniorer flyttas upp till A-lagets träningsgrupp

Hjalmar Bäckström och Tim Stolt Hermansson kallade till 00-landslagsläger

Mohamed Said kallad till 00-landslagsläger

Hugo Melander och Kasper Davidsson kallade till 00-Future Team

Kevin Fransson och Tyler Sernling kallade till 01-landslagsläger

William Wästfelt kalald till Utvecklingslägret

Halvtid i Camp Sociedad

Tabell och spelschema för U19 Division 1 Södra Götaland

Tabell och spelschema för U17 Allsvenskan Södra

Tabell och spelschema för U16 Nationell Serie

 

Text: Johan Velagic

FacebookTwitterGoogleTumblrLinkedIn