Nyheter


U19 försvarar sin DM-titel efter straffdrama mot IFK Göteborg

25 oktober 2017

Vilken dramatik! IFK Göteborg hade en 2-0-ledning i halvtid – men ÖIS skulle komma igen. Efter mål av Mohamed Said och Marwin Leidewall slutade matchen 2-2 och finalen gick till straffar. Där blev Marcus Alexandersson stor matchhjälte med tre straffräddnigar.

Det var många personer som hade hittat till Prioritet Serneke Arena för onsdagens DM-Final mellan IFK Göteborg och Örgryte IS. 361 för att vara exakt.

Efter en lite trevande inledning var det IFK Göteborg som hade första farligheten efter cirka tio minuters spel. Efter ett bra inspel från vänsterkanten fläkte sig Florian Llullakaj i straffområdet och fick en tå på bollen. Avslutet precis utanför ena stolpen.

Minuter senare hade ÖIS två bra lägen. Först var det Theodor Hult Berényi som hade ett volleyavslut som IFK:s målvakt Gustav Thilander räddade. Därefter var mittbacken Patrik Svensson ytterst nära att nicka in en hörna, men bollen smet precis utanför bortre stolpen.

Matchen stod och vägde och lagen bytte anfall med varandra. I den 26:e minuten var det däremot IFK Göteborg som tog ledningen. På en långboll mot ÖIS-målet hann IFK:s anfallare Linus Andersson precis före Marcus Alexandersson som bara kunde se på när bollen lobbades in i mål till 1-0.

Efter målet jagade ÖIS en kvittering, närmast kom Mohamed Said vars skott räddades nere vid vänstra stolpen. Istället kunde IFK Göteborg utöka sin ledning. I den 37:e minuten var helt plötsligt Florian Llullakaj helt fri mot Alexandersson i målet. Llullakaj var kylig och placerade behärskat in 2-0 nere i bortre hörnet. Ett resultat som stod sig halvleken ut.

Precis som första halvlek var även den andra halvleken en jämn tillställning. Efter dryga timmen kom den så viktiga reduceringen. Lille centrala mittfältaren Victor Niklasson slog en precis djupledsboll som Mohamed Said var först på. Anflallaren tog emot och fintade för att sedan bomba in reduceringen till 2-1 i den 61:a minuten.

Målet gav ÖIS energi som kom i anfall efter anfall samtidigt som IFK backade hem allt mer. Bland annat hade målskytten Said två bra skottlägen. Det första skottet gick utanför medan det andra räddades av Thilander i IFK-målet. Annars saknades de där riktigt heta målchanserna.

Det skulle dröja fram till matchminut 83 innan kvitteringen kom. ÖIS fortsatte att trycka på framåt och när Victor Niklasson slog ett inlägg kunde Marwin Leidewall nicka in den förlösande kvitteringen till 2-2.

ÖIS var inte nöjda där utan gick även för ett avgörande mål, men fick inte in någon mer boll i nät. Därmed avgjordes det hela på straffar.

Väl i straffläggningen klev Marcus Alexandersson fram och räddade tre av fyra straffar (!). Wilmer Simonsson fick då chansen att avgöra finalen med sin straff. Försvararen gjorde inga misstag och sköt ÖIS till ännu en DM-titel. Precis som i fjol slutade det med att ÖIS stod högst upp på podiet.

DM-finalen avrundade en fenomenal säsong för U19-laget. Under året har killarna spelat hem seriesegern i Division 1 och säkrat avancemanget till Allsvenskan 2018. Tagit silver i Gothia Cup och nu försvarat sin titel i DM.

 

IFK Göteborg – Örgryte IS 2-2 (1-3 efter straffar)
26´  1-0 Linus Andersson
37´  2-0 Florian Llullakaj
61´  2-1 Mohamed Said
83´  2-2 Marwin Leidewall

Så startade ÖIS i DM-Finalen
Marcus Alexandersson
Jonatan Sahrman – Christoffer Randsalu – Patrik Svensson – Wilmer Simonsson
Tim Stolt Hermansson – Victor Niklasson – Jens Cajuste – Theodor Hult Berényi
Mohamed Said – Marwin Leidewall

På bänken
Oskar Blank, Ludvig Wiklander, Armel Zola, Otto Peterson, Sebastian Olsson.

 

Biljetter till sista hemmamatchen mot Helsingborgs IF 29 oktober

 

Text: Johan Velagic